Pomozite organizmu da izbaci višak tekućine

by | 20 veljače, 2015

Tekućinu je neophodno unositi u organizam, potrebna nam je za normalno svakodnevno funkcioniranje. Međutim, postoje namirnice koje pospješuju zadržavanje tekućine u organizmu. Njih treba izbjegavati ili kontrolirano konzumirati.

voda

Svega po malo, to je univerzalna formula koja vam nikako ne može škoditi. Kad jedete bilo koju namirnicu ili svoje omiljeno jelo, neophodno je da znate koliko tekućine sadrži i kako će to utjecati na vaš organizam.

Koliko god sol poboljšava okus hrane, toliko može štetno djelovati na organizam. Prekomjerno slana jela nikako nisu poželjna jer sol zadržava tekućinu u organizmu. Otud se javlja problem s bubrezima, otečeni kolutovi ispod očiju, nadutost i loša probava.

Jedite dosta mliječnih proizvoda, to je tvrdnja koja ima opravdanje samo ako nemate plinove nakon pojedene porcije kajmaka, kriške sira ili porcije jogurta. Ako spadate u ovu kategoriju ljudi, umjereno trebate konzumirati mliječne proizvode jer vaš organizam nema enzime koji bi ih probavili, točnije, laktoza (mliječni šećer) vam predstavlja problem. Upravo zato mliječni proizvodi trebaju biti umjereno zastupljeni na vašem stolu.

Ako Englezi dan završavaju jabukom, to znači da će imati zdravo srce, tako kaže jedno istraživanje. Međutim, i jabuke mogu biti problem. Nutricionisti savjetuju jednu do dvije dnevno, jer i jabuke utječu na zadržavanje tekućine u organizmu.

Kupus, brokula, kelj, grašak i cvjetača sadrže šećere koji se teško probavljaju, zadržavaju tekućinu, pa se zato javljaju plinovi. Dakle, i ove namirnice treba umjereno konzumirati.

Grah u svom sastavu ima 21 aminokiselinu, a za dnevno normalno funkcioniranje organizma potrebno je 24. To je dovoljan razlog da grah jednom tjedno (maksimalno dva puta) uvrstite u svoj jelovnik. Ne preporučuje se dodavanje sode bikarbone (ona je laksativ) jer se tom prilikom uništavaju velike količine vitamina B skupine, koje grah sadrži. Trebate znati i to da grah sadrži šećer koji se teško probavlja, pa se zato ne preporučuje česta konzumacija.

Izvor: Life Content