Pomoću ovih savjeta uspješno ćete uspostaviti sustav nagrađivanja kod djece

by | 19 srpnja, 2020

Ako želite pomoći svome djetetu da postigne prekretnice u ponašanju (i ukroti nekoliko poteškoća na putu), možete isprobati taktiku za koju su mnogi roditelji istakli koliko je učinkovita, a riječ je o sustavu nagrađivanja. Ova metoda u odgoju potiče pozitivne promjene u ponašanju i osnaživanju osobnosti.

Naglašavanje pozitivnog ponašanja pomaže izgraditi samopoštovanje. Kada dijete razvije jedno pozitivno ponašanje i dobije puno pohvala, tada će lakše surađivati ​​i u drugim situacijama.

Ključ je u prilagođavanju prema dobi, osobnosti i interesima vašeg djeteta. Donosimo nekoliko prijedloga kako postaviti sustav nagrađivanja koji radi za dobrobit vašeg djeteta.

Stvaranje sustava nagrađivanja za malu djecu i predškolce

Za malu djecu razmislite o uvođenju nagradne ljestvice. Upute su jednostavne: stavite jednu naljepnicu na grafikon svaki put kada dijete postigne neki cilj. Neki roditelji također dodjeljuju nagrade za određene prekretnice.

Na primjer, dijete može dobiti jednu naljepnicu svaki put kad se samo odijeva. Kada prikupi 10 naljepnica, zaradi malu igračku ili novu knjigu. Na Pinterestu možete pronaći grafike nagrada koje možete besplatno isprintati, a možete napraviti i svoju vlastitu DIY verziju.

Također, imajte na umu da ne morate raditi s naljepnicama. Grafikoni nagrađivanja mogu imati različite oblike: kockice u staklenci, magneti na hladnjaku, aplikacije prilagođene djeci, označene točke, sve što će motivirati vaše dijete da se ponaša u skladu s tim. Sjetite se samo da većina male djecenajbolje radi s malo vizualne prezentacije, kako prenosi Parents.com.

Korištenje ljestvice nagrađivanja za predškolsku djecu

Nagradite svog mališana predškolske dobi odmah. Kako biste uklonili zbunjenost, naljepnice treba dati odmah nakon što se dogodi željeno ponašanje, inače bi vaše dijete moglo zaboraviti za što je nagrađeno.

Pratite samo jedno ponašanje

Kad prvi put pokrenete sustav nagrađivanja, pratite samo jedno ponašanje. Vaše dijete ili predškolski odgajatelj može dobiti naljepnice za korištenje toaleta, odijevanje, kada upotrijebi riječ “hvala“ i sl. Jednom kada se specifično ponašanje usvoji, možete ciljati na neko drugo, uvijek pazeći da su ciljevi realni i primjereni dobi.

Dajte im puno pohvala

Predškolci vole ugoditi svojim roditeljima. Dajte djetetu brojne pohvale kad postigne neki cilj i to će ih ohrabriti da nastave raditi dobro. Podsjetite dijete često i na nagradnu listu.

Koristite jednostavne izraze

S predškolcima je važno razgovarati upotrebljavajući lako razumljive izraze. Umjesto da dijete nagrađujete za “pokazivanje zahvalnosti za radnju na usluzi”, nagrađujete ga za upotrebljavanje riječi „molim vas ” i “hvala”.

Nemojte podmićivati

Čak i ako želite da se dijete ponaša pristojno u javnosti, ne biste trebali koristiti sustav nagrada kao mito. Dijete će možda početi namjerno manipulirati – prvo loše ponašanje pa potom poželjno, znajući da ga nagrada čeka kad prestane s nepoželjnim postupcima.

Izrada sustava nagrađivanja za djecu kod kuće

Za djecu školske dobi sustav nagrađivanja obično se bavi točkama umjesto naljepnicama. Ali samo praćenje bodova neće ih motivirati da promijene svoje ponašanje, pa ih roditelji trebaju više poticati. Na primjer, djeca mogu trgovati u 20 točaka za igralište, kasnije spavanje, dodatnih pola sata videoigara ili male količine novca.

Pratite više ponašanja

Kako djeca rastu, možete implementirati više stavki u nagradni grafikon. Vaše dijete može zaraditi bodove za pospremanje kreveta, za kontrolu bijesa, pomaganje u slaganju rublja, šetnju psa…

Dodajte osjetljivost na vrijeme

Dodajte element vremenske osjetljivosti u svoj sustav nagrađivanja! Možda vaše dijete mora pospremiti igračke prije 20 sati kako bi dobilo bodove, ili će morati obaviti sve poslove prije večere.

Uključite svoju djecu

Razgovarajte s djetetom o razumnim nagradama koje će ga motivirati. Možda mu nije stalo do nove knjige ako već ima pune police nepročitanih, ali možda čezne za biciklom.

Nemojte napuštati sustav nagrađivanja

Na grafikonima nagrada jasno je navedeno što se očekuje od vašeg djeteta. Čak i jednostavne karte zahtijevaju puno energije, truda i vremena. Morate biti odlučni, jasni i pravedni te pratiti što vaši mališani rade i kako to rade.

IZVOR: NOVILISR.HR