Pomažu li zbilja zeleni čaj, kokosovo ulje ili jabučni ocat u mršavljenju?

by | 19 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Pred odlukom ste da započnete neku dijetu? Pričekajte malo i pročitajte prvo naše savjete…

Jabučni ocat, zeleni čaj i kokosovo ulje? U koliko vodiča za brže mršavljenje ste naišli na navedene napitke? Savršeni za detoksikaciju, najbolji saveznici u borbi protiv kilograma… Ali, je li to baš tako? Upravo zbog činjenice da je danas teško razdvojiti činjenice od laži, odlučili smo vas malo detaljnije uvesti u ono što je istina.

Jabučni ocat
Nakon velikog broja studija, utvrđeno je da je poželjno prije ručka ili uopće bilo kakvog konzumiranja hrane popiti jušnu žlicu jabučnog octa, što će rezultirati činjenicom da ćete se prije zasititi i općenito manje pojesti od uobičajnog. Jedna od studija koja je objavljena u Journal od Functional Foods došla je do zaključka da samo mala doza jabučnog octa pomaže vašem organizumu da odmah dobije dozu „šećera“, odnosno poboljšava osjetljivost inzulina. S druge strane, konzumiranje jabučnog octa, koji je ekstremno kiseo, može iziritirati grlo i oštetiti zubnu caklinu.

Zeleni čaj
Kod zelenog čaja nema puno filozofije. On je moćan antioksidans i krajnje preporučljiv u borbi protiv kilograma, ali i osjećaja iscrpljenosti. Naime, u jednoj studiji koja je objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, ispitanici koji su pili zeleni čaj svakodnevno, tijekom tri mjeseca izgubili su nekoliko kilograma i više masnoća nego grupa koja je konzumirala čaj bez ekstrakta zelenog čaja. Zašto? Zeleni čaj je bogat katekinom, posebnim antioksidansom koji se bori protiv raka i upala, ali i s masnoćama. Ukratko: katekin vam može pomoći da brže sagorijevate kalorije i masnoće.

Kokosovo ulje
Nekoliko studija došlo je do zaključka da vam konzumiranje samo 30 mililitara kokosovog ulja u periodu od jednog do četiri mjeseca može i te kako koristiti, odnosno da možete skinuti nekoliko centimetara u struku. Kokosovo ulje je bogato zasićenim masnim kiselinama (onima koje su daleko zdravije od onih koje se nalaze u mliječnim proizvodima i mesu), ali također ima i ekstreman broj kalorija – oko 115 kalorija u jednoj jušnoj žlici.