Što je “doručak-dijeta” i pomaže li nam skinuti suvišne kilograme?

by | 18 rujna, 2020

I bake i mame učile su nas kako je doručak najvažniji obrok dana i kako ga nipošto ne smijemo preskakati. Pogotovo ga ne biste trebali preskakati ako želite izgubiti pokoji kilogram koji ste nakupili posljednjih mjeseci.

Koliko je doručak neophodan kad je u pitanju gubitak kilograma, ali i održavanje vitke linije, govori i činjenica da mnogi prvi obrok u danu nazivaju i doručak-dijetom. Zapravo se aludira na činjenicu kako to je najvažniji obrok cijelog dana. 

U pitanju zapravo nije dijeta niti ona prati govori što biste trebali, a što ne konzumirati u pojedinom obroku. Pojam “doručak-dijeta” odnosi se na ravnomjernu raspodjelu kalorija tijekom dana.

Kako funkcionira doručak-dijeta?

To znači da biste najkaloričniji obrok trebali konzumirati ujutro. Taj obrok može sadržavati čak i do 700 kalorija. Slijedi ručak koji bi trebao biti manje obilan, a može se iznositi oko 500 kalorija. Zadnji obrok tijekom dana jest večera koja bi trebala biti najmanji obrok dana s oko 300-400 kalorija.

Također bi bilo dobro da pripazite da najveći postotak ugljikohidrata i proteina konzumirate za vrijeme doručka i ručka, a večera bi trebala sadržavati proteine i povrće. 

Jako je bitno da o obrocima razmišljate prema dijelovima dana. Naime, naši hormoni, koji su zaslužni za sagorijevanje, ali i skladištenje masti, drukčije rade ujutro i navečer.

Jedna studija je potvrdila ovu teoriju. U periodu od osam mjeseci istraživački tim je pratio 94 pretilih žena i muškaraca koji su bili podijeljeni u dvije grupe, ovisno o dnevnom jelovniku.

Jedna grupa je svoje obroke prilagodila planu manjem unosa ugljikohidrata, a ujutro su jeli manji doručak, normalan ručak i veću večeru, dok je druga grupa pratila “doručak-dijetu”, odnosno jela je obilan doručak, srednji ručak i manju večeru. Najviše kalorija je konzumirala ujutro, a najmanje navečer.

Obje skupine su tijekom ove studije izgubile kilograme jer su obje imale jelovnik s deficitom kalorija nego što su inače navikli. No, druga skupina, ona koja je konzumirala obilan doručak, mršavjela je znatno više.

Ispitanici su naglasili i da su imali više energije, bili budniji te su osjetili manju želju za ugljikohidratima. Kasnije je dotična skupina nastavila gubiti kilograme.

Ako niste jutarnji tip, pokušajte postepeno unositi promjene te dio kalorija od večeri prebacivati na prvi jutarnji obrok. Što vam se prirodnije činile promjene, što ćete se lakše na njih prilagoditi i uvrstiti u svakodnevni život.

IZVOR: NOVILIST.HR

Photo by Thought Catalog on Unsplash