Pokrenuta je Facebook stranica na kojoj žene dijele traumatična iskustva seksualnog nasilja

by | 19 siječnja, 2021
traumatična iskustva

Nakon hrabrog istupa srpske glumice Milene Radulović, koja je s još nekoliko djevojaka za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje prijavila čuvenog učitelja glume Miroslava Miku Aleksića, internet je postao glasniji.

Na površinu su isplivale stotine svjedočanstava, a mnogi su upozoravali te objašnjavali što uopće seksualno nasilje znači. Odmalena nas uče da se pristojno nasmiješimo kada dobijemo nepristojan kompliment, autoriteti nas podsjećaju na to da su dječaci samo dječaci, pa kroz adolescenciju (a ponekad i ostatak život) idemo misleći da će “muškarci uvijek biti muškarci”. Zločini se ne prijavljuju, silovanja se prešućuju, a ona hrabro izgovorena često budu izignorirana, ismijana i preobličena u nešto što nisu.

Istup Milene i djevojaka potaknuo je na nastajanje Facebook stranice “Nisam tražila”, koja je posvećena svim ženama koje su nekada doživjele bilo koju vrstu seksualnog nasilja. “Redatelj mi je otvoreno rekao da ću dobiti ulogu, ali samo ako ja isto tako učinim nešto lijepo za njega. Dok je to govorio, stavio mi je ruku na bedro, a kad sam je sklonila i otvoreno rekla da ne mislim spavati s njim za ulogu, rekao je da sam si upravo zabetonirala karijeru u cijeloj regiji”, samo je jedna od mnoštva strašni i traumatičnih iskustava žena iz cijele regije.

Ovim su si putem žene odlučile poručiti da nisu same, da imaju podršku te da će jedna drugoj biti snaga i hrabrost u trenucima javnog istupanja i prijave. ”Pozivamo sve žene da s nama anonimno podijele svoja iskustva kako bi skrenule pažnju na ono što su proživjele, ili još uvijek proživljavaju i tako promijenile atmosferu u društvu u kojem je bilo kakav oblik nasilja prema ženama prešutno odobravan, podržavan i potaknut predrasudom da je u tim profesijama takvo ponašanje prihvatljivo. Ako sam glumica, spisateljica, muzičarka, novinarka ili na bilo kakav drugi način javno eksponirana žena, ne znači da sam to tražila”, piše u opisu stranice.

“Jedan hrvatski filmski redatelj mi je u kaficu za sankom govorio gnjusne stvari poput: “A kako bi bilo da sad ti meni…

Objavljuje Nisam tražilaPonedjeljak, 18. siječnja 2021.

Foto: Clem Onojeghuo/Unsplash