Počeo je 15. ZeGeVege! Ovo su razgovori (i zalogaji) koje ne propuštamo

Venecuelanske arepe, libanonski falafel i japanski mochi u veganskoj verziji na ZeGeVegeu

by | 1 rujna, 2023

Mnogi nisu mogli dočekati 1. i 2. rujna 2023. kad zagrebački Europski trg okupiraju proizvođači veganske hrane i kozmetike koja nije testirana na životinjama te restorani s izvrsnom veganskom ponudom. Ljubav i suosjećanje prema životinjama, želja za boljim zdravljem te briga za okoliš i planet poticaj su sve većem broju ljudi za prelazak na veganstvo. Događaji poput ZeGeVegea dobra su odskočna daska za povezivanje s istomišljenicima, upoznavanje s ponudom hrane i educiranjem kako napraviti pozitivan korak.

Uživajući u finoj hrani i osvježavajućim pićima posjetitelji 15. ZeGeVege festivala održivog življenja mogu poslušati dinamične, inspirativne i edukativne razgovore voditeljice s različitim govornicima. Od govornika će moći saznati korisne informacije o dobrobitima veganstva i održiva načina života za zdravlje, okoliš i bića s kojima dijelimo planet, ali i saznati nešto više o urbanoj bioraznolikosti, ekološkom dugu i klimatskim promjenama.

U petak, 1. rujna, možete čuti: zašto nije etično konzumirati meso, mlijeko i jaja; zašto kravice ne žive kao kraljice; što sve kao pojedinci možemo učiniti da smanjimo ekološki dug; zašto je biljna hrana – hrana budućnosti; kad možemo očekivati otvaranje prve veganske mesnice u Zagrebu i gdje se nalazi mjesto pod suncem za baš sve.

O ovim temama voditeljica Sara Mešin razgovarat će s aktivistkinjama Nikolinom Plenar Jeličić i Dominicom Firšt, Petrom Boić Petrač iz WWF Adria, poduzetnikom Eduardom Begom i osnivačem Utočišta sunčani bregec Nikolom Bosakom.

inspirativni razgovori na 15. ZeGeVege festivalu

inspirativni razgovori na 15. ZeGeVege festivalu

U subotu, 2. rujna, bit će održana radionica reciklaže tekstila za djecu i roditelje, a nakon toga moći će se čuti kako stvoriti zdrave navike od malih nogu i zašto trebamo birati vegansko za spas mora. Moći će se nešto naučiti o životinjama kao subjektima istraživanja u antropologiji životinja, o inicijativi “Okončajmo plastično doba”, urbanoj bioraznolikosti i kako svatko od nas tome može pridonijeti, o tome kako biti cruelty-free u okrutnom svijetu i zašto je super prijaviti se na Super Izazov. Na samom kraju edukativnog programa posjetitelji će moći čuti primjenjive savjete za zdrav i fit veganski život.

U subotu s pozornice obratit će se: nutricionistkinja Maja Ljubas, voditeljica hrvatskog ogranka organizacije Sea Shepherd Conservation Society i zaštitno lice 15. ZeGeVege festivala Lidija Lijić, dr. sc. Suzana Marjanić iz Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, Petra Andrić iz Greenpeacea, dipl. ing. biol. Dubravko Dender iz udruge Biom, diplomirana inženjerka biologije, promotorica znanosti i aktivistica za prava životinja Nikolina Kanjer, Matej Smolić iz Udruge Pobjede te treneri fitnessa i savjetnici za prehranu Ivana Martinec i Marko Samardžija. Radionicu reciklaže održat će Damjanka Terstenjak iz Socijalne zadruge Humana Nova.

inspirativni razgovori na 15. ZeGeVege festivalu

Osim sjajnih i edukativnih razgovora, tu je i više od 70 izlagača i šest restorana koji pokazuju da naši i inozemni poljoprivrednici i proizvođači itekako imaju što ponuditi kada je riječ o isključivo biljnim proizvodima. Tisuće posjetitelja koji dolaze i iz raznih gradova dokazuju da je i potražnja za njima jednako velika u cijeloj Hrvatskoj.

Na drvenim klupama u središtu Europskog trga, u hladu suncobrana, svi mogu kušati delicije domaće, tajlandske, libanonske, japanske, indijske i venecuelanske veganske kuhinje. Od arepe i falafela do burgera i mochija – za svakoga ima ponešto! Pozornost privlače i veganske kobasice i sirevi, kombucha s okusom lavande, veganske mliječne čokolade, voćni jogurti i namazi od lješnjaka. Neki izlagači imaju jestive čak i žlice i slamčice.

ZeGeVege festival održivog življenja, koji na neprofitnoj osnovi organizira udruga Prijatelji životinja, velik je doprinos stvaranju zelene i održive politike i zdravijega društva. Stoga je važan događaj za Grad Zagreb i cijelu Hrvatsku u kojoj je donesena “Strategija niskougljičnog razvoja”, kojom je biljna prehrana proglašena “lijekom” za ublažavanje klimatskih promjena i zaustavljanje uzročnika globalnog zatopljenja.

Program 15. ZeGeVege festivala može se pratiti na web-stranici www.zegevege.com i na Facebook-stranici ZeGeVege festivala.

Foto: PR