Po receptu naših baka: Vanilin kolačići sa džemom od dunja

by | 30 prosinca, 2015

kolac

Sastojci:
– 200 g masti
– 100 g kristal šećera
– 500 g brašna
– 1 jaje
– 2 žlice kiselog vrhnja
– 1/2 praška za pecivo
– 200 g džema od dunja
– 50 g čokolade za kuhanje

Priprema:
1. U dubljoj posudi umutiti mast s kristal šećerom, jajetom i vrhnjem.
2. Postupno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo i mijesiti rukom dok se ne dobije glatko tijesto.
3. Umućeno tijesto razvaljati na debljinu od 5 mm. Okruglom modlom raditi krugove od tijesta, a potom na polovici punih krugova, odgovarajućom modlom, napraviti manje rupe kako bi se dobio izgled prstena.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poslagati u nju oblikovano tijesto. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C dok blago ne porumeni.
5. Pečeno tijesto ostaviti da se ohladi. Na pune kolutove staviti malo džema od dunja i preklopiti ih šupljim krugovima.
6. Čokoladu rastopiti na pari i njome poprskati punjene vanilin kolačiće.

span style=”font-size: 8pt;”>Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock