Na temelju ovih znakova uvijek možete znati je li vaš trening bio dobar

by | 24 studenoga, 2020

Iako je ponekad teška, tjelovježba ne bi trebala biti užasna. Bolni mišići ni količina znoja s druge strane nisu pokazatelj da je vježbanje bilo dobro i uspješno te da stvarno napredujete.

Kako biste se uvjerili da je vježbanje pomoglo ne samo vašem zdravlju nego i ciljevima koje želite postići, ne oslanjajte se na znakove poput bolova u mišićima ili količine znoja koju ste prolili tijekom treninga, kako piše Lifehacker. Umjesto toga, usredotočite se na konkretne pokazatelje koji će vam otkriti koliko ste napredovali.

1. Možete li više nego prošlog mjeseca?

Nemojte uspoređivati današnju razinu tjelovježbe s jučerašnjom, no usporedite je s onime što ste radili prije nekoliko tjedana, mjeseci ili čak godina. Naime, vaša snaga nije ista svakog dana i ovisi o tome koliko ste se naspavali, koliko ste jeli, koliko ste pod stresom i kako ste raspoloženi. Usto, iako toga niste svjesni, svaka naporna vježba donosi malo umora koji se zadrži i tijekom sljedećih nekoliko dana. Tijekom tog razdoblja i dalje možete vježbati, no objektivno će se smanjiti osjećaj da postižete rezultate. Možda ste tako prošlog tjedna bez problema podizali utege od 20 kilograma, a danas jedva dižete 15. To je sasvim u redu i nikako ne znači da ste oslabjeli.

Umjesto toga, usporedite rezultate s onima koje ste postizali prije nekoliko tjedana. Sad podižete 15 kilograma, a prošlog mjeseca jedva ste držali 10. Sada možete trčati 30 minuta bez prestanka, a prošlog mjeseca morali ste raditi kraće pauze s hodanjem u istom vremenu? To je napredak!

2. Jeste li dosljedni?

Možda ne možete rezultate usporediti s prošlomjesečnima jer ste tada radili sasvim drukčije vježbe, ili uopće niste vježbali. No imajte na umu da je tajna napretka u upornosti i dosljednosti. Ako ste odvojili vrijeme za vježbu, to je pobjeda samo po sebi. To je najvažnije postignuće jer samo ako ste uporni, napredak će vas sustići. Ovo je nešto što možete usporediti s prošlim mjesecom, pa se zapitajte jeste li dosljedni kao što ste i tada bili.

3. Je li vaš minimum porastao?

Podizanje utega je sport koji zahtijeva tehniku i fokus uz snagu, a dobri dani mogu biti uistinu sjajni jednako kao što su i rijetki. Pravi znak napretka je taj da ostvarite nove osobne ciljeve i pomičete granice minimuma. Tog ste dana podignuli 54 kilograma, ali ne znate kad ćete to opet uspjeti. Prošlog tjedna ste podizali 40 kila, a sad bez problema možete podignuti 48 ili 49 kilograma. To je veliki napredak, a ujedno i još jedan način kako ga pratiti. Ako dugo vježbate, to je  i jedan od najzahvalnijih načina promatranja uspjeha koji ste postigli.

Ako trčite, možda ste primijetili da je vrijeme koje vam je prije bilo potrebno za jedan kilometar sad dovoljno da istrčite pet kilometara. Možda pet kilometara istrčite u pola sata i zapitate se jeste li to doista uspjeli.

Ako vježbate bučicama uz video, možda ste na početku mogli izvoditi vježbe jedva držeći kilogram, a sad uspijete napraviti sve do kraja i sa puno težim teretom. Stoga se nemojte zabrinjavati oko toga što uspijete postići tijekom najboljeg dana, nego se usredotočite na nešto što vam je postalo lagano raditi svakog dana.

4. Jeste li u boljoj formi?

Ako nešto radite bolje nego prije, riječ je o napredovanju, čak i ako to nije utjecalo na brojeve. Možete li napraviti dublji čučanj? Svaki tip vježbe koji zahtijeva tehniku, a vi je s vremenom usavršavate, uspjeh je. Čak i ako ste samo postali pokretniji, pohvalite se jer ako su rezultati mali, ne znači da su nevažni. Male stvari se zbrajaju.

5. Osjećate li se dobro?

Nakon treninga, možete se osjećati loše, no možete se osjećati i sjajno. Jeste li ikad dovršili trening osjećajući se kao da imate više energije nego kad ste počeli? To nije rijetkost. Osobito ako prihvatite činjenicu da se zbog treniranja možete osjećati bolje te da nije riječ o patnji.

Vježbanje može uljepšati trenutak. Predivan je i osjećaj postignuća koji dolazi nakon toga, osobito ako ste potukli osobni rekord ili primijetili napredak. Pozitivno djelovanje tjelovježbe može se protegnuti na cijeli dan. Tjelovježba vodi do boljeg sna, boljeg raspoloženja i ima snagu umanjenja simptoma depresije i tjeskobe. Poboljšanje u raspoloženju i mentalnom zdravlju je osobito koristan odgovor tijela na vježbanje i govori da ste dobro utrošili svoje vrijeme.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by cottonbro from Pexels