PO OVIM REAKCIJAMA znate da vam tijelo šalje poruku kako koristite pogrešnu kremu za lice

by | 31 ožujka, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Krema za lice vjerojatno je neizostavan i najvažniji proizvod za njegu kože. Ali, kako među stotinama krema koje postoje na tržištu izabrati onu pravu?

Zatezanje kože lica

Ako primijetite zatezanje ili namreškanost, odnosno osjećaj zategnute tanke kože na površini – odmah promijenite kremu.

Osjećaj nelagode

Ako nakon nanošenja kreme primijetite osjećaj nelagode ili svrbeža, odmah isperite proizvod s kože lica. Pri tome ne mora biti crvenila, ali sâm osjećaj nelagode nije dobar znak.

Osjećaj jake topline na licu

Ako nakon nanošenja kreme na lice osjetite kao da vam se lice žari, sigurno trebate promijeniti kremu.

Crveni prištići

Postupna pojava crvenih prištića može značiti i početak rozaceje (kronična upalna bolest obilježena sklonošću razvoja crvenila i krvnih žila) koja može biti povezana s konzervansima u kozmetičkim pripravcima.

Pojava crvenila na suncu

Pojava crvenila na licu, dok je izloženo suncu, znači da se u kremi nalazi sastojak koji ne smije biti izložen suncu, pa onda kombinacija tog sastojka i sunca izaziva kemijsku reakciju na koži.

Savjet – zatražite tester prije kupovine kreme

Budući da se neke reakcije pojavljuju tek nakon nekog vremena uporabe kreme, ne možemo odmah biti sigurni koja nam krema odgovara. Međutim, većina reakcija pojavi se nekoliko sekundi nakon što smo nanijeli kremu na lice, tako da za procjenu odgovarajuće kreme mogu pomoći testeri.

Od vanjskih utjecaja na našu kožu negativno djeluju jako puno sunca, vjetra ili jaka hladnoća. Jednako tako i izostanak svježeg zraka ili industrijska prašina mogu vrlo nepovoljno utjecati na kožu odnosno mogu dovesti do postepenih upala, proširenja pora ili poremećaja rada lojnica kao i znojnica. Kako biste kožu zaštitili od negativnih utjecaja, preporučuje se nanositi kremu i ujutro i navečer.

IZVOR: N1.HR