


Sastojci:
- 700 g brašna
- 150 g margarina
- 2 žumanjka
- 1 jaje + 5 skuhanih jaja
- 3,5 dl mlijeka
- 1/2 svježeg kvasca
- 2,5 žlice šećera
- prstohvat soli
- 2 vanilin šećera
- 80 g grožđica
1. U manju posudu uliti 1,5 dl mlakog mlijeka, dodati šećer, žličicu brašna i svjež kvasac. Dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za miješanje dodati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, omekšani margarin, žumanjke, preostalo mlijeko, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli pa promiješati.
3. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude. U umiješano tijesto dodati grožđice i premijesiti. Tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
4. Nadošlo tijesto podijeliti na tri dijela te od svakog dijela oblikovati traku promjera 3 cm.
5. Pripremljene trake od tijesta spojiti na početku, a zatim ih isplesti.
6. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje pa u nju saviti pletenicu i slijepiti je na krajevima. U sredinu pletenice staviti manju okruglu vatrostalnu posudu (recimo za souffle) da bi ostala rupa u sredini.
7. U oblikovanu pletenicu utisnuti 5 skuhanih jaja. Potom tijesto premazati umućenim jajetom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni. Zatim je prekriti folijom.
Izvor: Dobra hrana



