Adventsko vrijeme kao stvoreno je za zimsku bajku u dvorcima i kurijama Slavonije i Podravine

Otisnite se na putovanje Plemićkom rutom Virovitičko-podravske županije

by | 7 prosinca, 2023

Zima ima svojih čari. Priroda utihne, hladnoća štipa za obraze i ruke pa nema ljepšeg od vrućeg napitka ili čaše vrhunskog vina u ugodnim ambijentima s daškom luksuza u kojima su nekoć živjeli plemići.

Ako tražite inspiraciju za novo putovanje u ladanjskom stilu, ne trebate daleko ići. Slavonija i Podravina neočekivano su blizu. Susreću se u Virovitičko-podravskoj županiji, koja će vas očarati jedinstvenom Plemićkom rutom s obnovljenim dvorcima i kurijama, posebno privlačnim u ovo adventsko vrijeme, a ovih pet povijesnih mjesta nikako ne biste trebali propustiti.

Dvorac Pejačević u Virovitici

Impresivna barokna zgrada s početka 19. stoljeća drvenim mostovima povezana je s modernom Viroviticom kreirajući prepoznatljivu vizuru grada.

Pogled na dvorac Pejačević

Ime je dobila po obitelji Pejačević, rado viđenim gostima na habsburškom dvoru. Danas je u obnovljenom dvorcu Gradski muzej s atraktivnom multimedijalnom pričom o drvu, koja je u isto vrijeme i edukativna i zabavna i topla. Jednostavno mami na istraživanje i interakciju. Tamo ćete piliti drva, fotografirati se u omiljenoj krinolini, dobiti najfiniji tradicionalni recept (kažu da je kolač od rajčice poseban) i uživati u vrhunskoj umjetnosti.

Dvorac Janković u Suhopolju

Otprilike desetak minuta vožnje treba vam od središta Virovitice do živopisnog Suhopolja u kojem je vrlo lijepa crkva Sv. Terezije Avilske.

Dvorac Janković, Suhopolje

Slastice u Dvorcu Janković

U njezinoj kripti počivaju Jankovići, nekadašnji vlasnici danas bajkovitog dvorca izgrađenog u zaštićenom perivoju nasuprot crkve. Uz moderan Centar za posjetitelje, dvorac nudi i 30 komfornih soba odlučite li se na plemićki odmor. Nema ljepšeg nego kad vam dan započne bogatim slavonskim doručkom, prefinim kolačima i vrućom mirisnom kavom, a budete li imali sreće, možda vam čaroliju upotpune i pahulje.

Kurija Janković u Kapeli Dvoru

Nekoć sjedište vlastelinskog imanja, danas je ova lijepa klasicistička građevina iz 19. stoljeća heritage hotel s 18 soba, idealan za duboko opuštanje na selu.

Kurija Janković

Tu jutra započinju mirisima domaćeg kruha i slasnih pogačica. Decentno uređen u skladu s plemićkom tradicijom idealno je polazište za izlete Virovitičko-podravskom županijom. Sve vam je nadohvat ruke, Virovitica, Višnjica, Slatina, Voćin, Križnica…, a ako ste ljubitelj vina, svratite u neku od butik vinarija po kojima je ovaj kraj sve poznatiji.

Pustara Višnjica

Neočekivano gurmansko iskustvo na velikom gospodarskom imanju u blizini Slatine vratit će vas u djetinjstvo, kad se kuhinjom širio miris domaće juhe od kopuna.

Slasni zalogaji, Pustara Višnica

U duhu slavonske tradicije nazdravite čokanjčićem rakije, otvorit će apetit i zagrijati trbuh u ovo zimsko vrijeme. Nastavite s vrućim kiflicama i čvarkušama, a za jelo birajte što vam drago. Šetnja imanjem smiruje, pogled puca na nepregledna polja, a ako ste ljubitelj ovakvog tipa odmora, na Pustari je i hotel pa izdvojite nekoliko dana samo za sebe.

Ljetnikovac grofa Draškovića u Noskovcima

Ljetnikovac u kojem se nekada opuštao grof Drašković postao je omiljeno je odredište za ljubitelje prirode, male istraživače, prirodoslovce, obitelji s djecom

Moderni Posjetiteljski centar s udobnim dnevnim boravkom, kuhinjom i spavaonicama i bio-istraživačkom stanicom podsjetit će vas na važnost zaštite staništa. Tu ćete otkriti najljepše bajke i legende, zaviriti u Dabrovu nastambu, uživati u street artu, prošetati parkom s oporavilištem ptica… Za ekološki osviještene, Noskovci su nezaobilazna stanica na Plemićkoj ruti.

 

Fotografije: Matija Turkalj, Kurija Janković, Borna Subota, izvor TZ VPŽ