Novi planinarski dom na Biokovu izgledat će spektakularno!

by | 15 ožujka, 2024
planinarski dom pod voscem biokovo

Pod Vošcem je prekrasno mjesto smješteno u prirodi na vrhu slikovitog Biokova, s prekrasnim pogledom na dalmatinsku obalu, a upravo tamo ove se godine očekuje otvaranje modernog planinarskog doma.

Planinarski dom Pod Vošcem

Da bi se stiglo od Planinarskog doma Pod Vošcem iz Makarske, treba voziti asfaltnom cestom prema Vrgorcu, s koje treba skrenuti lijevo. Nakon skretanja za oko 6 km dolazi se do ulaza u park prirode “Biokovo”. Kad se prođe ulazna kontrolna točka u park prirode, treba nastaviti asfaltnim putem do odvojka za Planinarski dom pod Vošcem i skrenuti lijevo za planinarski dom.

Vošac se nalazi na južnoj strani Biokova. S vrha, na kojemu se nalazi planinarski dom, vidi se pogled prema Makarskoj i otocima Braču, Hvaru i Korčuli. A na deset minuta vožnje od doma nalazi se Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo.

Nakon što inženjer šumarstva Igo Oraš iz Splita 1929. godine osniva Planinarsko Drušvo Makarska, on postaje njegov predsjednik. Parcela na kojoj se nalazi dom dodijeljena je Društvu. Dom je građen tri godine te je otvoren 20. svibnja 1934.

Godine 1951. radila se prva rekonstrukcija doma jer je oštećen u bombardiranju tijekom Drugoga svjetskog rata te je u poslijeratnim godinama obnovljen i ponovno otvoren. Dom je bio vrlo posjećeno mjesto u vremenu između dva svjetska rata.

Godine 2019. započela je rekonstrukacija doma. Cilj rekonstrukcije planinarskog doma jest obnova i modernizacija objekta kako bi se osigurali bolji uvjeti za smještaj posjetitelja i planinara.

Rekonstrukcija uključuje radove na unapređenju infrastrukture, poboljšanju energetske učinkovitosti te osuvremenjivanju prostora za odmor i druženje. Projekt je usmjeren na očuvanje prirodnog okruženja uz istovremeno pružanje sigurnijeg i udobnijeg boravka u planinskom području, stoji na službenoj web-stranici.

Završetak druge rekonstrukcije doma planiran je u 2024. godini. Sadržaj doma nakon rekonstrukcije izgledao bi ovako:

  • soba za planinare (cca. 20 spavaćih mjesta) s dvije kupaonice
  • prostor za pohranu planinarske opreme
  • 10 dvokrevetnih soba s kupaonicama
  • restoran s velikim izborom jela i pića
  • recepcija s turističkim informacijama
  • terasa za opuštanje s pogledom na prirodu
  • suvenirnica
  • infracrvena sauna

planinarski dom pod voscem biokovo

planinarski dom pod voscem biokovo

Pročitajte: Leonarda je pokrenula Instagram profil za travel preporuke koji je u kratkom vremenu osvojio mnoge 

Foto: Instagram, naslovna: @podvoscem, pod-voscem.hr