Pješačenje – najzdravija fizička aktivnost

by | 13 ožujka, 2013

Intenzivno bavljenje sportom nema pozitivan učinak na zdravlje ljudi, jer je opasno ukoliko se s vježbanjem prekine, tvrde na osnovu obavljenih istraživanja dr. Chris Slentz i tim znanstvenika sa Sveučilišta u Sjevernoj Carolini.

Istraživanjem je obuhvaćeno 240 ljudi srednjih godina koji su podijeljeni u četiri grupe, pri čemu je svaka od njih dobila različit tip vježbi.

Jedna grupa je redovno pješačila, druga džogirala, treća intenzivno vježbala gimnastiku, dok se četvrta nije bavila vježbanjem. Pripadnici grupe koja je trčala i grupe koja je prakticirala gimnastiku vidno su izgubili na težini, a razina kolesterola i triglicerida im je bio neočekivano niska.

Ali, nažalost, samo dok su bili fizički aktivni.

“Čim su s vježbanjem prestali, u vrlo kratkom roku su se udebljali. Količina masnog tkiva povećala se čak za osam posto, dok su nepoželjne masnoće u krvi naglo porasle”, izjavio je dr Slentz.

Iznenađenje je bilo još veće kada su analizirali grupu koja je redovno pješačila.

Pozitivni efekti postignuti ovom vrstom fizičke aktivnosti bili su prisutni jako dugo i nakon prestanka s vježbanjem, za razliku od druge dvije grupe.

Znanstvenici su, na osnovu ovih primjera, zaključili da se, kada je u pitanju zdravlje, najviše može postići redovnim ali umjerenim vježbanjem, prije svega pješačenjem i laganim vježbama.

“To je kao kada prestanete uzimati lijek. Neki medikamenti prestanu djelovati brže u odnosu na druge. Shodno tome, svaka osoba treba pronaći optimalnu količinu vježbi da bi dugoročno sebi osigurala dobro zdravlje, a pješačenje odgovara svima bez obzira na godine i ne zahtijeva nikakve posebne uvjete”, objasnio je dr Slentz.

Izvor: novosti.rs