Pita od limuna

by | 19 ožujka, 2013

Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 g brašna
  • prstohvat soli
  • 1 žličica šećera
  • 125 g maslaca
  • 1 žumanjak
  • 0,5 dl vode
  • 2 žlice ulja

Za kremu od limuna:

  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • 60 g maslaca
  • 2 žlice vrhnja
  • 2 limuna

Za dekoraciju:

  • 2 bjelanjaka
  • 125 g šećera

Priprema:

Tijesto:
1. Brašno posipati po površini i u sredini napraviti udubljenje.
2. Maslac ostaviti da omekša na sobnoj temperaturi, a zatim ga narezati na kockice.
3. U udubljenje od brašna staviti sol, šećer i narezani maslac. Sve sastojke zatim izmiješati prstima.
4. Posebno umutiti žumanjak i vodu te postepeno dodavati u pripremljeno tijesto i mijesiti dok se ne počne odvajati od prstiju.

Krema od limuna:
1. U odgovarajućoj posudi pomiješati jaja i šećer te mutiti mikserom dok se šećer ne otopi.
2. Zatim dodati otopljeni maslac, vrhnje, ribanu koricu limuna i sok od limuna pa polako promiješati.

Završni postupak:
1. Kalup za pitu nauljiti, a dno i bočne rubove obložiti tijestom.
2. Preko tijesta uliti kremu od limuna i poravnati. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC dok ne porumeni.
3. Posebno umutiti bjelanjke u čvrst snijeg a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.
4. Pečenu pitu izvaditi iz pećnice, a zatim slastičarskom vrećicom po piti napraviti mrežu od umućenih bjelanjaka. Vratiti u pećnicu da se zapeče.

Izvor: Dobra hrana