Papa-test spašava život!

by | 19 listopada, 2015

Mjesec listopad bio je posvećen zdravlju dojki, obilježen je brojnim događanjima kojima se promiče svijest o važnosti preventivnih pregleda dojki, ali i kao podsjetnik da se to doista i učini.

Jadranka Belan Žuklić, dr.med. specijalist ginekologije i porodništva

Jadranka Belan Žuklić, dr. med.,
specijalist ginekologije i porodništva

Mjesec studeni posvećen je borbi protiv malignih bolesti općenito, a mi bismo ga ovdje posvetili daljnjem promicanju ženskog zdravlja, s naglaskom na prevenciju malignih oboljenja vrata maternice.

Rak vrata maternice je nakon raka dojke među najčešćim malignim oboljenjima žena unatoč dostupnosti tako jednostavne metoda probira i dijagnostike kao što je Papa-test.

U Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice oboli oko 350 žena, a od posljedica bolesti umire oko 100 žena. Najčešće obolijevaju žene između 45. i 50. godine života.

Od 2012. godine u Hrvatskoj se počeo provoditi Nacionani program ranog otkrivanja raka vrata maternice kojim se svim ženama u dobi od 25 do 64 godine na kućnu adresu šalju pozivi za Papa-test svake tri godine.

Papa-test je dio rutinskog ginekološkog pregleda, pri čemu se uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice za citološku analizu. To je brz, jednostavan i bezbolan test koji se može primijeniti kod svih žena koje su imale spolni odnos.
Preporučuje se prvi Papa test učiniti unutar tri godine od početka spolnog života, te jednom godišnje sve do sedamdesetih godina života ili duže ako je Papa-test bio abnormalan.

Cilj je primjene Papa-testa među “zdravim” ženama koje nemaju nikakve simptome, niti okom vidljive promjene, otkriti premaligne lezije i pravovremeno ih liječiti kako bi spriječili nastanak raka vrata maternice. Drugi cilj je otkriti rak vrata maternice u najranijoj fazi kada je visoka stopa izlječenja. Osim toga, Papa-test može upućivati na upale i neke spolno prenosive bolesti koje treba kvalitetno liječiti.

Nijedan test probira nije savršen pa tako niti Papa-test. Njegova osjetljivost (sposobnost da otkrije premaligne promjene visokog stupnja) kreće se do 80 % te može imati do 10 % lažno negativnih i oko 1,5 % lažno pozitivnih nalaza. Lažno negativan nalaz znači da test nije otkrio bolest koja je prisutna. Osjetljivost Papa testa se može povećati ako se ponovi više puta godišnje ili ako se primijene komplementarne dijagnostičke metode – testiranje na prisutnost HR-HPV-a ili kolposkopija.

Premaligne promjene vrata maternice, šire poznati kao CIN-ovi (cervikalne intraepitelne lezije) mogu biti niskog stupnja (CIN I) i visokog stupnja (CIN II i CIN III), odnosno rizika za razvoj raka vrata maternice. Kroz vrijeme se imunološki sustav može izboriti da promjene spontano nestanu, ali mogu stagnirati ili prijeći u viši stupanj CIN-a. Što je lezija višeg stupnja, manja je vjerojatnost da će nestati, a češće stagnira ili prelazi u viši stupanj. Tako će dugotrajna i neliječena CIN III promjena u oko 12 % žena prijeći u invazivni rak vrata maternice.

Stvoreni svi preduvjeti da zajedničkim snagama smanjimo obolijevanje od raka vrata maternice – zdravstveni odgoj u školama, besplatno cjepivo protiv HPV-a za sve dječake i djevojčice prvih razreda srednje škole u cijeloj Hrvatskoj te organizirano pozivanje žena na Papa-testove svake tri godine. Poliklinika Eljuga je vrlo aktivna u preventivnim programima za rano otkrivanje raka vrata maternice i raka dojke, ali godinama pokazuje i svoju socijalnu osviještenost. Uprava Poliklinike odlučila je darovati bonus od 200 kuna na kompletan ginekološki pregled u mojoj ordinaciji, ne samo tijekom listopada – mjeseca borbe protiv raka dojke, već sve do kraja ove godine.

Sada svaka ŽENA treba donijeti odluku – želim biti ZDRAVA, i isto to želim svojoj majci, kćerci, sestri, prijateljici! Iznenadimo svoje najbliže, organizirajmo im preventivne preglede i neka ove jeseni bude “IN” darovati ženi ZDRAVLJE!

Jadranka Belan Žuklić, dr. med.,
specijalist ginekologije i porodništva
Poliklinika Eljuga, Bukovačka cesta 121,Zagreb
tel. 01 2421-281, 2421-282
e-mail: [email protected]