Pandemija je mnogim ljudima donijela socijalnu bol, naučite se nositi s njom

by | 30 siječnja, 2021

Distanciranost, nemogućnost druženja s velikim grupama, otkazani planovi, putovanja te zatvoreni kafići i restorani samo su djelić onoga što nam je donijela pandemija koronavirusa.

Nabrojane su stvari, isto tako, samo dio onoga što utječe na naše mentalno stanje. Mnogi su u posljednjih nekoliko mjeseci počeli osjećati neobjašnjivu bol i tugu. Tragajući za njihovim uzrocima te poveznicom između mentalne patnje i socijalne distance, znanstvenici sa Sveučilišta u Sao Paulu došli su do zaključka da je socijalna patnja u porastu zbog pojave koronavirusa.

Što je socijalna bol i kako se nositi s njom?

Socijalna bol (socijalna patnja) predstavlja bolne emocije čiji su uzrok životne situacije koje uključuju druge ljude kao što su odbacivanje, prekidi prijateljstva ili ljubavnog odnosa, smrt bliske osobe te druge bolne situacije koje mogu izazvati osjećaj odbačenosti, usamljenosti, manje vrijednosti te napuštenosti. Funkcija ovakve vrste boli potpuno je ista kao i funkcija tjelesne boli. Njezina je zadaća, dakle, poslati signale te nas upozoriti da s nama nešto nije u redu. U tim trenucima tu bol trebamo prihvatiti te pronaći rješenje za sve ono što nosimo u sebi. No pronalazak rješenja i prihvaćanje ponekad su nevjerojatno teški. Mnogi se ljudi po prvi puta nalaze u stanju socijalne i emocionalne boli te im je teško pronaći rješenje, osobito u trenucima kad je druženje svedeno na minimum i kad su sve poznate metode otpuštanja emocija zabranjene. Ako ste i vi od onih koje je pandemija dovela do ovakve vrste boli, u nastavku ćete pronaći načine na koje ćete se lakše nositi s istom. (Pročitajte: Što sve trebate znati o utjecaju virusa COVID-19 na mentalno zdravlje)

Prihvatite svoju bol

Najgora stvar koju možete napraviti jest negirati stanje u kojem se trenutačno nalazite. Morate znati da je vaša bol stvarna te da je posve prirodno osjećati se loše ili neispunjeno zbog toga što vam fale stvari koje ste nekada mogli raditi, a sada ne možete.

Pazite na misli

Nemojte hraniti negativne misli prisjećajući se trenutačne situacije svakog trenutka i misleći na to svakoga dana. Iako ne trebate bježati od trenutačnog stanja i činjenica, neprestano pomišljanje na sve negativno što nam je donijela pandemija samo će vas dovesti do još veće patnje.

Iskoristite ono što možete

Mnogim su ljudima sada oduzete omiljene aktivnosti te omiljeni načini na koje provode slobodno vrijeme. No umjesto žaljenja za onim do čega još ne možete doći, iskoristite ono što možete. Budite kreativni. Uživajte u prirodi, napravite online tulum, pozovite bliske ljude na game night, kuhajte s ukućanima, pronađite novi hobi. Mogućnosti je puno kad uključite maštu.

“Nahranite” svoju bol

Svi smo doživjeli trenutke neobjašnjive i gotovo neizdržive boli. U takvim trenucima pokušajte “nahraniti” svoju bol nečim lijepim. Pustite glazbu koju volite, plešite, trenirajte, nazovite osobe koje volite, zagrlite nekoga, napišite sve što osjećate na papir i tako se ispušite.

Nemojte zaboraviti govoriti o svojoj boli

Bol postaje lakša kad je podijelimo s drugima. Bez obzira na to hoćete li dobiti dobar savjet od druge strane, razumijevanje ili pozorno slušanje – osjećat ćete se bolje. Ako osjetite da vaša bol poprima oblik s kojim se ne možete nositi, znajte da je uvijek dobro javiti se stručnoj osobi.

Foto: Alexandre Chambon/Unsplash