Što napraviti s viškom bjelanjaka i žumanjaka? Evo par ideja

by | 23 kolovoza, 2020

Neki recepti zahtijevaju samo bjelanjke ili žumanjke iz jaja, no onda se javlja problem – što s preostalim? Nikako ih nemojte bacati, nego isprobajte neke od ovih osam zanimljivih ideja.

Svaki bjelanjak i žumanjak trebao bi biti ravnopravan, no to mišljenje ne dijele svi recepti.

Kulinarske avanture, pogotovo ako krenete peći kolače, često će vas ostaviti s nekolicinom bjelanjaka ili žumanjaka viška. No prije nego što se uputite prema košu za smeće, razmislite dvaput.

Preporučujemo da radije date ostacima jaja drugu šansu i isprobate neke od ovih recepata, koje donosi Tasting Table.

Za višak bjelanjaka

1. Kolač od bjelanjka
Kao da se dogodi nešto čarobno kad miksate bjelanjak sa šećerom. Dobiveni “šlag” stavite na koru za pitu i ispecite kao lagani desert.

2. Omlet
Omlet od bjelanjaka je dobar način da pojedete jaja u netradicionalnom, a ujedno laganijem i zdravijem obliku. Kako biste dobili gušću strukturu, dodajte malo pasirane rajčice ili špinata.

3. Kokteli

Bjelanjak može dodati kremastu teksturu brojnim koktelima, a i bjelančevine će uravnotežiti kisele sastojke te ćete imati lijepu pjenu na vrhu koktela.

4. Nabujak
Iako u nabujak ide i žumanjak, kako biste postigli onu klasičnu teksturu, trebat će vam više bjelanjaka.

Za višak žumanjaka
1. Sladoled
Naučite kako pripremati kreme od žumanjaka i uskoro ćete bez problema raditi sladoled kod kuće. Jednom kad naučite kako izraditi osnovu, pred vama će se otvoriti svijet mogućnosti. Možete u nju ubaciti komadiće lista metvice ili mljevene orahe.

A ako niste za sladoled, imat ćete kremu koja će sjajno “sjesti” na bilo koji desert.

2. Nasolite ih
Isprobajte ovaj tajni recept mnogih vrhunskih kuhara. Nasolite ili jednostavno marinirajte žumanjke (recimo u umaku od soje) i zatim ih jedite s bilo čime: tjesteninom, rižom…

3. Puding
Možda nećete vjerovati, ali žumanjak je dežurni krivac za bogatstvo okusa najfinijih kremastih pudinga. Doduše, ako razmislite, to ima smisla, budući da je puding tek pečena verzija kremastog sladoleda.

4. Holandski umak
Ako niste za slatko, izradite ovaj bogati umak nužan za pripravu jaja Benedict, ali koji može poslužiti i kao umak uz domaće kekse od maslaca.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by One Shot from Pexels