Ovo su stvari koje morate znati kad krećete na dijetu

by | 4 srpnja, 2020

Ako se želite riješiti tvrdoglavog sala i dovesti tijelo u formu, znate da morate promijeniti prehranu i početi vježbati. Mnogi biraju dijetu, ali njih postoji bezbroj i teško je donijeti odluku koja je zdrava i znati kako će na vas djelovati. No, prije nego što uopće donesete tu odluku, neke stvari o dijetama morate znati.

1. Ako namjeravate ignoritati cijelu grupu namirnica da biste ostvarili željeni rezultat, to je velika pogreška. Restrikcija povećava želju za zabranjenim, a nestašica može biti okidač i za neke druge zdravstvene probleme.

2. Izgladnjivanje ne pomaže. Poanta svake dijete jest hraniti se zdravo i to obrocima normalne veličine. Budite fleksibilni sa svojim potrebama i jedite uravnoteženo.

3. Svaka dijeta je drugačija. Istražite je li potkrijepljena dokazima. Na primjer, ako odlučite kopirati jelovnik neke slave zvijezde, prvo provjerite ima li znanstveno uporište.

4. Mršavljenje je dugoročni cilj. Radite manje korake i ne odlučujte se na naglu promjenu navika jer je manje vjerojatno da ćete ih se pridržavati. Realan cilj je izgubiti dva do tri kilograma mjesečno.

5. Posavjetujte se s liječnikom prije nego što donesete bilo kakvu promjenu životnog stila. Svaka osoba je drukčija i nešto što je pomoglo vašem prijatelju ili prijateljici, nije nužno dobro i za vas.

6. Usvojite zdrave prehrambene navike, ali nemojte zaboraviti kretati se. Tjelovježba skida kilograme, pomaže vam ojačati tijelo, a smanjuje i stres te utječe na cjelokupno zdravlje.

7. Rezultati ne dolaze preko noći. Nemojte se obeshrabrivati, budite strpljivi i blagi prema sebi.

IZVOR: INDEX.HR