OVO SU NAVIKE KOJE STALNO RADITE, a jako loše utječu na vaše zdravlje

by | 12 svibnja, 2019

Možda ni ne znate da je riječ o lošim navikama. Dok smo zdravi, rijetko smo spremni odreći se štetnih životnih navika. Zapravo, neke od njih možda ni ne smatramo baš tako lošima. No stručnjaci su za “Men’s Health” pobrojali sedam groznih navika kojih bismo se trebali odreći što je prije moguće jer, pogađate, loše utječu na naše zdravlje.

Jedete pizzu koja je odstajala preko noći

“Pizza koja odstoji preko noći može postati leglo raznih bakterija pa ju je najbolje staviti u hladnjak nakon što je više ne mislite jesti”, kaže prof. Angela Fraser s Clemson Universityja.

Šalicu prljavu od kave operete jednom tjedno

“U neopranoj šalici također se mogu namnožiti razne bakterije, pogotovo zbog ostataka mlijeka i raznih zaslađivača. Stoga operite šalicu nakon svake uporabe, nemojte to raditi na tjednoj bazi”, rekla je prof. Fraser.

Spužvicu za pranje posuđa koristite dok se ne usmrdi

“Do trenutka kad se nešto ne usmrdi, u sebi već ima milijune organizama koji rastu unutra. Ako je već ne želite baciti, nakon svake uporabe operite je u perilici posuđa. To će ubiti otprilike 90 posto bakterija”, kaže Kelly Reynolds, direktorica Centra za zaštitu okoliša.

Znojnu i prljavu odjeću za teretanu nosite i po nekoliko puta

“Nemojte to raditi jer možete dobiti manje akne na prsima ili rukama, a u najgorem slučaju stafilokok ili neku gljivičnu infekciju”, kaže dermatolog Jason Miller.

Spavate na prljavim plahtama

“Pokušajte mijenjati plahte barem jednom tjedno. Ako to nije moguće, promijenite barem jastučnice jer se nalaze pokraj usta, nosa i očiju – idealnih mjesta za unošenje klica u naš organizam”, rekla je Reynolds.

Ne perete ruke nakon obavljene nužde

“Mala je vjerojatnost da ćete pokupiti klice dok mokrite, no opasnost postoji ako rukama pokupite mikroskopske čestice stolice. Operite ruke nakon svake nužde, nije tako strašno”, kaže dr. William Schaffner, stručnjak za zarazne bolesti.

Tipkate po mobitelu dok ste na toaletu

“Razmislite o ovom scenariju: dodirnete vrata i zaključate se, pokupite pritom virus, a zatim ga pohranite na svoj mobitel dok po njemu tipkate. Kasnije telefon prinosite ustima kroz koja u vaše tijelo ulazi virus. Dovoljno je samo malo da pokupite norovirus i iduća tri dana provedete na toaletu, no bez mobitela. Nemojte se šaliti s tim”, rekao je mikrobiolog Philip Tierno.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Unsplash

Tagovi: