Ovo su navike koje problematičnoj koži uzrokuju još više prištića

by | 16 ožujka, 2020

Često se čini kako je pronalazak uzroka nečiste kože ravno kvantnoj fizici. Unatoč ispravnoj njezi koju ste nakon par pokušaja/pogrešaka napokon pronašli, zdravoj i ujednačenoj prehrani i zdravom načinu života, vaša koža vas i dalje zna iznenaditi s mrskim prištićima. Kako je to moguće, znate se pitati. Često svakodnevne navike kojih možda nismo ni svjesni, znaju biti uzročnici nečiste kože. A za koju naviku ste vi krivi?

Previše šminke i neprikladni kozmetički proizvodi

Da puno šminke zna začepiti pore i izazvati prištiće nije nikakva novost. Primer, puder i korektor znaju dodatno opteretiti vašu kožu. Posljedica može biti prekomjerno lučenje sebuma. Također pojedini proizvodi, poput onih iz palete preparativne kozmetike, jednostavno znaju ne odgovarati vašoj koži. Stoga nemojte odustati u svojoj potrazi za onim idealnim puderom ili korektorom. Ako se ne može odreći jake šminke, potrudite se barem tijekom dana nositi laganiju i prozračniju podlogu. I nikad, ali nikad nemojte zaboraviti skinuti šminku prije odlaska u krevet.

Često rukama dirate lice

Koliko puta se dnevno uhvatite da, dok radite za računalom, prstima prolazite po licu? Ili u razgovoru s prijateljicom prijeđete prstima po čelu? Pravilo je jednostavno – što manje ruku, to manje prištića. Naime, koliko god se trudite prati ruke one su i dalje najčešći prijenosnik bakterija koje znaju uzrokovati upalne procese. Svakako prije redovite njege lica temeljito operite ruke.

Bakterije na vašem pametnom uređaju

Ne možemo zamisliti gotovo niti jedan korak u danu, a da sa sobom ne nosimo svoj mobitel. Dok jedemo, dok šetamo, dok se vozimo u javnom prijevozu, pa čak i dok idemo u kupaonicu – mobitel je naš najbolji prijatelj i vjerni pratitelj. Nažalost, on je jedan od najgorih neprijatelja našeg lica. Stoga nemojte zaboraviti na redovito čišćenje i dezinfekciju vašeg pametnog uređaja. 

Kosa na licu

Naravno, nećete zbog par prištića odustati od izazovnih frizura, šiški i raspuštene kose. No kosa često zna biti jedan od uzročnika prištića. Pripazite da u trenucima kad se pretjerano znojite, kao što je u teretani ili tijekom visokih temperatura, ipak kosu odmaknete od lica. 

Premalo sna

Kratak ili isprekidan san nije samo uzrok manjka energije i lošeg raspoloženja nego i nezdrave kože sklone prištićima. Naime, naš organizam se tijekom noći regenerira, a to se jednako odnosi i na našu kožu. Stoga će se svaka neprospavana noć vidjeti i na vašem licu. Ne kaže se bez razloga “beauty sleep”.

Foto: Pexels

IZVOR: NOVILIST.HR