Ovo je trend koji sve buduće majke trebaju izbjegavati

by | 21 studenoga, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Električne cigarete predstavljene su kao alternativa običnim cigaretama, ali sve je više dokaza da nisu nimalo bezazlene za zdravlje. Kad su se pojavile na tržištu, većina pušača se brzo prebacila na ovu “zdraviju varijantu” kako bi odbacili lošu naviku. Međutim, studije pokazuju da nisu uopće zdrave.

Rezultati istraživanja koje je provedeno na sveučilištu u Sjevernoj Karolini pokazali su da pušenje e-cigareta može oštetiti pluća i srčanožilni sustav, kako prenosi DailyMail.

Također, pokazalo se da udisanje pare e-cigareta može utjecati na reproduktivne organe žene i rast dojenčadi.

Ispitivanje je provedeno na miševima koji su bili izloženi parama e-cigarete i rezultati su poražavajući. Ženke miševa koje su bile izložene parama teže su zatrudnjele, a njihov podmladak bio je lošeg imuniteta i slabije se razvijao od normalnih miševa.

“Korištenje e-cigareta prije začeća odgodilo je implementaciju oplođenog embrija u maternicu i smanjilo plodnost, a korištenje e-cigareta tijekom trudnoće negativno djeluje na dugoročno zdravlje i metabolizam ženskog potomstva”, rekla je voditeljica studije dr. Kathleen Caron.

Neki znanstvenici koji nisu sudjelovali u ovom istraživanju su napomenuli da ljudi nisu miševi, ali ipak, oni se u istraživanjima koriste baš zbog biološke sličnosti s ljudima.

Američka država Michigan prva je zabranila električne cigarete zbog istrage o štetnosti i 200 slučajeva plućnih bolesti korisnika.

IZVOR: INDEX.HR