Može li joga doista pomoći prilikom skidanja kilograma?

by | 12 svibnja, 2020

Može li joga uistinu pomoći u zamjetnijem gubitku kilograma? Ne radi se o najintenzivnijoj vježbi za sagorijevanje kalorija, ali dugotrajnije bavljenje jogom može vam pomoći da skinete višak kilograma. Također pomaže u popravljanju kvalitete sna, smanjivanju stresa, povećavanju pulsa i sagorijevanju kalorija, što sve na neki način utječe i na gubitak kilograma. Naravno, velik utjecaj na mršavljenje ima i prehrana, a prema jednom istraživanju iz 2019. godine, osobe koje su se počele baviti tjelovježbom povećale su dnevni unos kalorija pa i to treba imati na umu.

Uza sve navedeno, joga je i dalje odlična vježba za cijelo tijelo, koja može pomoći u gubljenju kilograma i poboljšavanju općeg psihofizičkog stanja, naravno, imajući na umu da se pazi na prehranu i promjenu negativnih prehrambenih navika.

Olivia Young, poznata instruktorica joge, za mršavljenje preporučuje Vinyasa jogu zbog toga što je atletske prirode i bazirana na kardio vježbama te zahtijeva konstantan pokret. Taj pokret sačinjen je od niza manjih pokreta koji se nadopunjuju pa ga neki zovu i tok. Vinyasa ima mnoge podvrste, među kojima je i Power joga, koja je u Hrvatskoj dosta popularna. Najvažnija karakteristika Power joge je usredotočenost na snagu i fleksibilnost. Kao i kod ostalih oblika joge, pravilno disanje tijekom vježbi iznimno je važno, a kada se uspiju sinkronizirati disanje i pokreti, prava snaga Power joge izlazi na vidjelo.

Istraživanja su pokazala da joga može pomoći tijelu da efektivnije i normalnije reagira na stres na način da u stresnim situacijama smanji tlak i otkucaje srca. Uz to, osobe koje redovno prakticiraju jogu su, prema jednom istraživanju iz 2013. godine, imale znatno manje problema pri spavanju od onih koji se nisu bavile ničim. Ono što je važno je da i stres i umor (odnosno san) imaju veliki utjecaj na tjelesnu masu. To je zbog toga što umor povećava razinu grelina, hormona koji povećava apetit, dok stres povećava razinu kortizola, hormona koji može navesti na konzumaciju šećera.

Koliko se onda jogom uistinu može izgubiti kilograma? Gubitak kilograma ovisi o velikom broju faktora, uključujući početnu težinu, sveopću razinu fizičke aktivnosti pojedinca i prehrambene navike. Ipak, prema jednom istraživanju koje se bavilo upravo tom temom, četverogodišnje bavljenje jogom rezultiralo je gubitkom od 1,5 kilograma kod osoba s normalnim indeksom tjelesne težine. Za optimalne rezultate Young preporučuje vježbanje joge barem četiri puta tjedno te uparivanje s još nekim oblikom dodatne kardio vježbe poput trčanja ili vožnje bicikla.

Očekivano je da želite brze rezultate, no promjene životnih stilova dolaze postupno i uz puno odricanja, a liječnici također upozoravaju da bi optimalan gubitak kilograma na tjednoj razini trebao iznositi najviše jedan kilogram.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Zen Bear Yoga on Unsplash

Moglo bi vas zanimati…

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/zdravlje-novosti/vodic-do-zdravlja/na-ove-nacine-joga-itekako-djeluje-na-vase-tijelo-i-mozak

https://www.ljepotaizdravlje.hr/ljepota/ove-kucne-stvari-mozete-pretvoriti-u-najbolje-rekvizite-za-vjezbanje