Ovo je optimalna pauza koju morate napraviti između treninga i obroka

by | 5 veljače, 2020

Vjerojatno ste puno puta čuli onu čuvenu rečenicu “Ne skačite u vodu odmah nakon jela.” Iako je plivanje poslije jela vjerojatno sasvim u redu, možda ćete ipak željeti napraviti pauzu od 30-ak minuta kako biste izbjegli grčeve.

Koliko treba pričekati poslije obroka prije nego što se krenete baviti nekim tjelesnim aktivnostima? Evo što kažu nutricionisti za Insider.

Ne treba trenirati odmah nakon obroka

“Kako bi učinak na treningu bio maksimalan, nužno je prethodno jesti”, govori nutricionistkinja Melissa Rifkin. “Međutim, sve ovisi o vrsti obroka, kao i o opsegu treninga ili posla koji ćete obavljati.”

Postoji nekoliko uobičajenih pravila kojih se treba pridržavati. Što je obrok veći ili “teži”, to će više vremena morati proći prije tjelesne aktivnosti. Teški obroci prije treninga mogu stvoriti nelagodu, nadutost ili grčeve, i neće rezultirati optimalnim učinkom. Preporučuje se da se 30 do 45 minuta prije treninga pojede hrana s niskim sadržajem vlakana. Ovi lako probavljivi ugljikohidrati brzo će se razgraditi i pretvoriti u energiju koju će tijelo koristiti tijekom treninga.

Za aktivnosti u kojima je potrebna velika izdržljivost, poput trčanja ili plivanja, bit će nužno sakupiti i više energije. Najefektnija je mješavina ugljikohidrata i proteina dva do tri sata prije treninga.

Koliku pauzu napraviti?

Kada su u pitanju, na primjer, maratoni, sudionici bi prije trčanja trebali pojesti obroke s velikom količinom ugljikohidrata. Neki nutricionisti preporučuju i punjenje organizma ugljikohidratima dva do tri dana prije samog maratona.

Prilikom tjelesnih aktivnosti koje traju duže, poput maratona, tijelo koristi i troši uskladištene ugljikohidrate i masti kao izvor energije. Kada nema ugljikohidrata dostupnih u krvotoku, tijelo troši zalihe glikogena iz mišića i jetre. Kada se glikogen potroši, tijelo počinje posustajati.

Najvažnije je da na teške treninge izdržljivosti ne odlazite gladni. Mnogo je bolje pojesti i običnu bananu, nego ne pojesti ništa. Također, prije treninga treba izbjegavati hranu s velikim udjelom masti.

Slušati svoje tijelo

Važno je upoznati svoje tijelo i naučiti kako različite namirnice djeluju na vaš trening. Osluškujte i to kako se osjećate poslije jela, prije i za vrijeme treninga.

“Razlikujemo se po tome što naše tijelo može tolerirati, a što ne”, napominje Melissa Rifkin. “Najbolje je isprobati različite kombinacije obroka i sami shvatiti što vam najviše odgovara, kao i što daje najbolje rezultate.”

IZVOR: INDEX.HR