Ovo je najbolji način za pobjedu zimske depresije i pripremu metabolizma za hladnije dane

by | 7 prosinca, 2019

Kako dani postaju sve kraći i hladniji, lako je moguće da utonete u jesensko neraspoloženje. Golemo je iskušenje da ostanete u kući, udobno se smjestite pred TV i uživate u velikim količinama hrane. Ali nedostatak aktivnosti nije dobar za nikoga i povećava rizik od sezonske depresije, posebno nakon svih onih živahnih zabava na ljetnom suncu.

Liječnici su primijetili niz sezonskih problema kod pacijenata početkom jeseni. Oni uključuju nisku fizičku i mentalnu energiju, kao i suhu kožu i kosu.

Liječnik Dawn Harper i nutricionistkinja Angelique Panagos za britanski Mirror objasnili su kako poboljšati zdravlje ove jeseni. “Prave hranjive tvari, kao što su vitamin C za imunitet pomažu kod smanjenja trajanja ako dođe do neke bolesti”, kaže dr. Harper.

Evo glavnih savjeta dr. Harper:

Slušajte svoje tijelo – ako vam se čini da se previše iscrpljujete, onda je to vjerojatno istina. Stres i nedostatak sna mogu biti okidači za mnoge jesenske zdravstvene tegobe.
Sezonska prehrana – s hladnijim vremenom dolazite u iskušenje da jedete manju količinu zdrave hrane. Pokušajte jesti što zdravije i sezonski, velike količine zelenog lisnatog povrća, ali i namirnice koje su bogate proteinima kao što tikve.
Sezonski dodaci prehrani – u modernom svakodnevnom životu teško je dobiti sve potrebne hranjive sastojke. Tako su vitamin B6, cink, koromač i sibirski ginseng neki od ključnih elementa koji vam mogu pomoći da lakše prođete kroz jesen.

Superhrana: Namirnice koje nam daju energiju i zdravlje
“Mnogi od nas koriste jesen kako bi obnovili svoju garderobu, ali koliko ljudi razmišlja o svom zdravlju u novoj sezoni?”, pitaju se dalje stručnjaci.

Savjeti nutricionistkinje Angelique za kosu, kožu i nokte:

Jedite zeleno da biste dobili dovoljno cinka i magnezija i uživajte u namirnicama poput puretine, govedine, krumpira, janjetine da biste unijeli vitamine iz skupine B.
Usredotočite se na hranu bogatu vitaminom C, vitaminom A, vitaminom E i cinkom kako biste se zaštitili od prehlade i gripe. Preporučuje se kelj, koji sadrži visoku količinu željeza, vitamina C, vitamina A, vitamina K i vlakna, a također i tikva burutternut koja je bogata vitaminom C i beta-karotenom. Oboje se slažu sa salatama, mesom i gulašima. Dodajte luk, češnjak i đumbir za jačanje imuniteta.
Uživajte tamnom, lisnatom zelenom povrću koje je puno magnezija te orašastim plodovima, avokadu, cjelovitim žitaricama i tamnoj čokoladi jer se tako borite protiv umora i jesenske depresije.
Ružmarin, češnjak, poriluk, crveni luk i  artičoka djeluju kao probiotici i pomažu kod razvoja dobrih bakterija.

Foto: Toa Heftiba / Unsplash

IZVOR: ZIVOTISTIL.RTL.HR