Kakve su zapravo šanse da dobijete blizance?

by | 7 siječnja, 2020

BUDIMO iskreni, većina nas je u nekom trenutku vidjela preslatke fotografije blizanaca i pomislila kako bi bilo super kad bismo ih i sami mogli dobiti. No, kakve su zaista šanse za blizanačku trudnoću? Liječnica Temeka K. Zore, reproduktivna endokrinologinja u klinici za liječenje neplodnosti RMA, tvrdi da sve češće od pacijentica dobiva upite o mogućnostima i potencijalnim savjetima za ostvarenje višeplodnih trudnoća.

Ona i njezin tim specijalista već neko vrijeme istražuju faktore koji bi mogli povećati šansu za dobivanje blizanaca i rizike koje takve trudnoće sadržavaju. Iako se u konačnici kod puno žena takva mogućnost svodi na genetiku, postoje i određene stvari koje žene mogu raditi kako bi povećale šansu za višeplodnom trudnoćom.

Osim kod žena koje zatrudne putem umjetne oplodnje, vjerojatnost da će trudnoća biti višeplodna izuzetno je mala, ako ne i nepostojeća. U stvari, prema doktorici Zore, rođenja blizanaca smanjila su se za 2 do 3 posto, što pripisuje napretku IVF tehnologije koja omogućava vraćanje samo jednog zametka u maternicu.

Neki od faktora koji mogu pomoći u ostvarivanju ovakve trudnoće su dob trudnice (žene između 35. i 45. godine će prije ostati trudne s blizancima budući da je veća šansa da će ovulirati dva jajašca u jednom mjesecu), korištenje lijekova za plodnost, etnicitet i situacija u kojoj je trudnica i sama blizanka ili u obitelji ima povijest višeplodnih trudnoća.

Prema nekim istraživanjima, čak i težina može biti faktor koji povećava šanse za blizanačkim trudnoćama budući da je kod pretilih žena veća šansa za dvojajčanim blizancima nego kod mršavih, ali liječnici naravno ne preporučuju ženama da se debljaju.

Kao i kod savjeta za poticanje trudova, savjeti za ostvarivanje višeplodne trudnoće su više mit nego stvarnost, ali ako zbilja želite povećati šansu za blizancima, možete probati sa sljedećim:

– jedite hranu bogatu proteinima i mliječnim proizvodima i izbjegavajte štetne prehrambene navike

– odmorite se između trudnoća i napravite malu stanku

– koristite lijekove za plodnost (znanstveno podržana teorija)

– probajte začeti umjetnom oplodnjom.

Na kraju, bez obzira na ove savjete, stručnjaci za reproduktivno zdravlje preporučuju da pacijentice imaju jednoplodne trudnoće budući da je kod njih rizik za mnogo problema manji nego kod višeplodnih trudnoća.

IZVOR: INDEX.HR

Tagovi: