Često se budite prije alarma? Ovo bi mogao biti glavni razlog

by | 21 rujna, 2020

Vaš tjelesni sat najbolje radi kad ima rutinu. Ako idete spavati uvijek u isto vrijeme, tijelo se navikne na količinu sna koju trebate i zna kad se ujutro treba probuditi.

Nešto najiritantnije za mnoge je buđenje netom prije se oglasi alarm. Buđenje tri minute prije alarma nije dovoljno da ponovno zaspimo, ali je dovoljno da nas jako naljuti.

Pa, zašto se to događa mnogima? Je li to zbog toga što se toliko bojite da ćete zakasniti na posao, pa se vaše tijelo nalazi u stanju panike prije nego što se uopće probudite ili zapravo stvarno mrzite svoj alarm?

Unutarnji sat vašeg tijela, njegov cirkadijalni ritam, upravlja vašim ciklusom spavanja i buđenja.

Vanjski čimbenici mogu utjecati na vaš cirkadijski ritam. Kada padne mrak, vaše oči šalju signal hipotalamusu, dijelu mozga koji diktira razinu energije i pomaže u održavanju cirkadijskih ritmova. Mozak poslušno reagira, šaljući tijelu signal za oslobađanje melatonina, zbog čega se osjećate umorno.

Vaš tjelesni sat najbolje radi kad ima rutinu. Ako idete spavati uvijek u isto vrijeme, tijelo se navikne na količinu sna koju trebate i zna kada se ujutro treba probuditi. Ciklus spavanja djelomično je reguliran bjelančevinom PER, čija razina raste i pada svaki dan. Kad se razina PER-a smanji (noću), puls se usporava, krvni tlak pada i vaše razmišljanje postaje pomalo nejasno – umorni ste.

Ako imate dosljednu rutinu spavanja i buđenja, vaše tijelo počinje povećavati razinu PER-a, uključujući krvni tlak i tjelesnu temperaturu, kao i oslobađanje hormona poput kortizola, oko sat vremena prije nego što se obično budite, pomažući vam olakšati buđenje.

U osnovi, vaše tijelo mrzi alarm i ne želi se probuditi uz grozne zvukove. Ponekad to znači kako je vaše tijelo toliko dobro istrenirano da točno zna kad se treba probuditi bez alarma. Nažalost, ponekad se to događa i zbog paničnog osjećaja da ste prespavali i potpuno propustili alarm.

Ali, ako pritisnete gumb za odgodu, poništit će se sve ono dobro što je vaše tijelo napravilo pomažući vam u glatkom prelasku iz usnulog u budno stanje, miješajući hormone koji vam pomažu zaspati s onima koji pomažu u buđenju i prije nego što to shvatite.

Rutina će vam pomoći da bolje spavate, čak i ako ste noćna ptica. Dosljednost je ključna, ili vaš tjelesni sat neće znati što učiniti sa sobom, kako prenosi IFL Science.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Laura Chouette on Unsplash

Tagovi: