Sjedite cijeli dan? Ove vam stvari mogu pomoći da ostanete u formi

by | 29 ožujka, 2020

AKO sjedite cijeli dan, dobro vam je poznato da to može ostaviti ozbiljne posljedice po zdravlje. Loše držanje i nakupljanje kilograma samo su dvije od mnogih. Ipak, usprkos svim problemima koji se povezuju sa sjedilačkim životnim stilom, moguće je ostati zdrav i fit. Sve što je potrebno je drugačiji način razmišljanja.

Ovo je pet stvari koje vam mogu pomoći da se riješite tvrdoglavih nakupina sala i popravite cjelokupno zdravlje.

1. Pripremajte svoje obroke

Kad sami pripremate ručak ili večeru, imate kontrolu nad onime što jedete. Svaka osoba mora svojim potrebama prilagoditi količinu proteina, ugljikohidrata i masti. Ne dajte se navući na već gotovu hranu koja je često puna kalorija, soli, šećera i drugih opasnosti poput trans masti. Iskoristite večer za pripremu ručka koji ćete sutradan pojesti.

2. Birajte pravilne međuobroke

Normalno je često imati potrebu za grickanjem ako sjedite i radite u uredu (ili radite od kuće). Teško je odoljeti iskušenju pa je važno pri ruci imati zdrave grickalice. Niskokalorična hrana će vas zasititi, a neće uzrokovati nakupljanje kilograma.

Idealni su štapići celera i humus koji osiguravaju vlakna, proteine i zdravu količinu masti. Dobar odabir je i svježi ili kravlji sir.

3. Izbacite tekuće kalorije

Procjenjuje se da je 30 posto ljudi u zabludi koliko kalorija konzumiraju. Mnogi u računicu ne ubrajaju tekuće kalorije koje crpe iz sokova i različitih napitaka. Upravo to može biti jedan od razloga debljanja.

Kalorije ne sadrže crna kava, čaj i voda. Ako ste žedni, birajte nešto od navedenog i imajte na umu da mnogi žeđ mijenjaju za glad. Neka vam cilj bude ispijanje tri do četiri litre vode u danu kako biste suzbili nepotrebnu žudnju za hranom.

4. Trenirajte u vrijeme ručka

Ne morate provoditi sate u teretani. HIIT trening traje 20 do 30 minuta i možete ga obaviti u pauzi za ručak. Koristi možete imati i od kraće šetnje u obližnjem parku.

5. Budite aktivni

Kalorije se ne sagorijevaju samo u teretani, a svaka aktivnost se broji. Do posla pješačite ili vozite bicikl. Ako trenutno radite od kuće, vježbajte nakon što odradite posao. Uzmite pauzu od ekrana u svakom satu po pet minuta. Više stojite, ako je moguće. Koristite stube umjesto dizala.

IZVOR: INDEX.HR