Ove sastojke u kremama ne smijete kombinirati

by | 25 rujna, 2014

Većina žena svakodnevno koristi različite proizvode za njegu kože, ali ako ne dođe do iritacije, uglavnom se malo tko zamara time koliko su određeni sastojci u tim proizvodima međusobno kompatibilni.

beauty-krema-za-lice-490x367

Ako još uvijek na lice ne stavljate hidratantnu kremu, hranjivi serum i kremu sa zaštitnim faktorom SPF 30 ili višim, bilo bi krajnje vrijeme da počnete. Naime, dermatolozi kažu da se na taj način najbolje zadržavaju aktivni sastojci, pa se izvlači maksimum iz svakog proizvoda koji koristite.

Priije nego što počnete kombinirati razne proizvode na svom licu, bilo bi dobro da obratite pažnju na njihove sastojke, jer neki od njih se i ne slažu baš najbolje.

Evo što nikako ne smijete kombinirati:

Retinol i alfa hidroksi kiseline (AHA) poput glikola i mliječne kiseline. Ova kombinacija je siguran recept za pojavu crvenila na koži i iritacije. Ako ste se već prevarili i nanijeli kreme s ovim sastojcima, najbrže ćete smiriti kožu ako popijete lijek poput aspirina, lice dobro isperete vodom i nanesete kremu koja ublažava crvenilo i iritacije na koži.

Limunska kiselina ne bi se smjela kombinirati i s drugim sastojcima. Poznato je da limunska kiselina ima široku primjenu u prehrambenoj industriji, ali malo je manje poznato da se nalazi i u većini hidratantnih krema. Problem nastaje kad nakon hidratantne kreme, u kojoj je jedan od sastojaka limunska kiselina, nanesete drugi proizvod pa neizbježno dolazi do iritacije.

Retinol i proizvodi za kožu sklonu aknama. Korištenjem u isto vrijeme salicilne kiseline i retinola dolazi do isušenja kože i pojave crvenila. Miješanje benzoil peroksida s retinolom ima suprotan efekt, jer ti sastojci međusobno poništavaju djelovanje.

Vitamin C i alfa hidroksi kiseline. AHA kiseline mijenjaju pH vitamina C u dovoljnoj mjeri da ga destabiliziraju, zbog čega antioksidans prestaje biti učinkovit. Ako na lice nanosite serum s glikolnom kiselinom, radije odaberite serume s drukčijim antioksidansima, poput zelenog čaja i resveratrola.

Izvor: tportal.hr