Ove namirnice i sastojci tjeraju vas na to da jedete još više nego inače

by | 6 lipnja, 2020

Neka hrana neće vas dugoročno zasititi, ali joj je teško odoljeti. Upravo su takve namirnice prepreka svima koji žele usvojiti zdrave navike, promijeniti prehranu i napraviti nešto dobro za sebe i vlastito zdravlje.

Ipak, to nije ono na što sumnjate – kolači, čokolada ili slatkiši. Nutricionistkinja Tamara Wilner otkrila je da su neke neočekivane namirnice hrana za vaše loše navike, a među njima su umaci, juhe i pločice od žitarica.

No prvo je potrebno pojasniti zašto se neke hrane ne možemo zasititi.

“Kad jedemo hranu određenog okusa, naši okusni pupoljci se s vremenom priviknu na taj okus i takva hrana nam postane dosadna. No naš sustav je moguće zavarati kad se pomno isplanira omjer soli, masti i šećera. U tom trenutku neprestano žudimo za još, a čak i ako tijelo signalizira da prestanemo jesti, ne možemo odoljeti”, kaže Tamara za Daily Mail.

Koje namirnice potiču želju za junkom?

Kad s polica uzimate umak od rajčice, juhu ili narezani kruh, obratite pozornost na sastojke.

“Mnogi se klone keksa, kolača, sladoleda, muffina, čokolade i slatkiša, ali navedene tri stvari su najčešći okidači”, upozorava nutricionistkinja.

Osim juha, umaka i kruha, treba biti oprezan i s dresinzima te energetskim pločicama od žitarica jer ta hrana najčešće sadrži kombinaciju šećera, masti i soli koja potiče želju.

Wilkinson predlaže da jedete raznovrsne i uravnotežene obroke, pazite na unos hrane koju je navela i dovoljno spavate jer i nedostatak sna može biti okidač za povećanu želju za visokokalorijskom hranom koja škodi liniji.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Toa Heftiba / Unsplash