Ove “malene” i uobičajene bolesti, ako se ne pazite, mogu završiti najgore moguće

by | 5 listopada, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Možda ste čuli za slučajeve kada temperatura ili trovanje hrane izazove smrt kod nekih osoba. To se ne događa slučajno. Naime, čak i uobičajene bolesti imaju potencijal usmrtiti vas ako se ne liječe na vrijeme. Morate shvatiti da su ovo bolesti koje su se u prošlosti smatrale fatalnima. Danas, kako postoje lijekovi za liječenje ovih bolesti, one su prozvane uobičajenima. Međutim, ako se ne liječe na vrijeme, ove bolesti mogu biti fatalne. Ovdje je popis nekih vrlo čestih bolesti koje mogu izazvati smrt.

Visoka temperatura

Problem s temperaturom je taj da ona može biti uzrokovana nekom infekcijom. Ako se malarija ili denga groznica ne otkriju dugo vremena, one mogu izazvati smrt. Čak i česta virusna groznica može izazvati smrt ako ode na mozak. Zato, ako imate visoku temperaturu, ona treba biti pod kontrolom.

Trovanje hranom

Trovanje hranom i proljev uzrokuje smrt mnoge djece u zemljama u razvoju. Trovanje hranom može izazvati povraćanje, što dovodi do dehidriranosti i trenutne smrti.

Gripa

Kad vas napadne virus gripe, on napada i pluća. U kasnijim fazama, pluća se ispunjavaju sluzi i vodom. Virus gripe mutira svake godine, pa iako postoje lijekovi koji ga mogu izliječiti, ovaj virus može izazvati smrt. Svinjska gripa ili H1N1 je klasičan primjer.

Dijabetes

Iako je ovo česta bolest, ona može dovesti do iznenadne smrti. Ako ste dijabetičar, a naglo vam se poveća ili smanji razina šećera u krvi, to može prouzrokovati smrt u određenim slučajevima.

Žutica

Žutica je bolest jetre u kojoj se bilirubin u krvi povećava. To uništava vaš apetit i probavu. Ako se ona ne otkrije na vrijeme, to definitivno može ubiti čovjeka. Ali smrt zbog žutice neće biti iznenadna, nego spora i bolna.

Tifus

Tifus je vrsta groznice koja se dobije zbog zagađene vode. U slučaju tifusa, groznice je u pratnji proljeva i povraćanja. Ako se tifus ne liječi, on vrlo brzo može ubiti čovjeka zbog dehidracije i trovanja krvi.

Tagovi: