Nekoliko sitnih koraka uz koje odmah možete početi skidati kilograme

by | 7 travnja, 2020

Pretilost je epidemija modernog doba koja je postala vodeći uzrok raka, otkrilo je istraživanje koje je proveo Cancer Research UK među Britancima.

Prekomjerna tjelesna težina problem je za 29 posto odraslih u Velikoj Britaniji, dvostruko više u odnosu na 1993. godinu. Trećina djece je pretila u trenutku kad napuste osnovnu školu.

Što možete učiniti ako se borite s viškom kilograma? Jesti zdravo i redovito vježbati, no te dvije stvari dat će rezultate tek nakon nekog vremena. Ipak, dok ne usvojite novi režim, postoji nekoliko korisnih stvari koje možete učiniti već sada, a uvelike će promijeniti vaš struk.

1. Nemojte piti kalorije

Najjednostavniji način smanjenja unosa kalorija jest izbjegavanje sokova i raznih napitaka. Kavu s mlijekom i šećerom zamijenite crnom kavom. Ako imate naviku piti gazirana pića, u mineralnu vodu iscijedite limun ili limetu.

2. Dva dana u tjednu nemojte piti alkohol

Mnogi nisu svjesni koliko alkohol škodi liniji. Osigurajte dva ili tri dana u tjednu bez kapljice alkohola i brzo ćete to uvidjeti. Kad i odlučite nazdraviti s partnerom, prijateljima i kolegama, birajte crno vino umjesto piva i votku umjesto drugih žestokih pića.

3. Riješite se stresa

Stres ima golemi učinak na metabolizam. Važno je prepoznati što uzrokuje stres u vašem životu te izbjegavati takve situacije u mjeri u kojoj je to moguće. Ako ipak doživite situaciju koja vas je uzrujala, možete iskušati tehniku taktičnog disanja, kako je nazivaju američki marinci. Udišite četiri sekunde, zadržite četiri sekundi pa izdišite zrak četiri sekunde. To bi vas moglo umiriti.

4. Osmislite kratke i jednostavne treninge

Odlasci u teretanu zahtijevaju vrijeme i novac. Dok ne donesete čvrstu odluku koje ćete se pridržavati, osmislite kratke i jednostavne treninge koje ćete izvoditi svakodnevno. Primjerice, radite čučnjeve 20 sekundi pa odmarajte 10. Ponavljajte taj postupak četiri minute. Isto možete učiniti i s iskoracima, trbušnjacima i drugim popularnim vježbama.

5. Smanjite nezdrave grickalice

Nezdrave grickalice za mnoge ljude su najveća prepreka na putu do linije iz snova. Smanjite njihov unos. Neka vaš doručak, ručak i večeru sačinjava dovoljno proteina. Također, imajte uvijek pri ruci jabuku ili šaku orašastih plodova koji će privremeno suzbiti apetit.

6. Reorganizirajte kuhinju

Kuhinja i smočnica mjesta su puna nezdravih opcija. I reorganizacija može puno pomoći. Nezdravu hranu morate učiniti manje dostupnom tako da je sakrijete na gornje police, odnosno na mjesta koja nisu na prvu vidljiva. Možda zvuči djetinjasto, ali stvarno djeluje.

Foto: Unsplash

IZVOR: INDEX.HR