Neke stvari nisu dobre za nas, a svi ih radimo. Evo što bismo morali hitno promijeniti u svakodnevici

by | 1 rujna, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Ostaviti smrznutu piletinu cijeli dan na kuhinjskom elementu ili odgađanje kihanja – samo su neke od stvari koje nisu dobre za vas. Naše svakodnevne radnje ispunjene su malim ritualima i navikama zbog kojih mislimo da se osjećamo bolje, ali su zapravo štetne.

Odmrzavanje mesa
Kad vam se žuri, samo izvadite paket smrznutog mesa iz zamrzivača i stavite ga pod vruću vodu kako bi se brzo otopilo. Ova metoda nije sigurna, baš kao ni ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi cijeli dan dok ste na poslu. Čim meso postane toplije od 10 °C, sve se bakterije koje su tamo počnu množiti.

Iako dulje traje, možete koristiti hladnjak ili hladnu vodu. Stavite meso u posudu s hladnom vodom i svakih 30 minuta dodajte novu vodu. Ili možete iskoristiti mikrovalnu pećnicu, ali budite oprezni.

Satima gledate prema dolje u svoj telefon
Telefoni su najpopularniji uređaji, a način na koji ih držimo izravno utječe na naše zdravlje. Dugo držanje među prstima, sa savijenim vratom i razvija se nešto što naziva “tech neck”. Taj položaj može uzrokovati ukočeni vrat, mišićnu slabost i glavobolju.

Ne koristite hladnu vodu na kraju tuširanja
Čak i ako vam hladan tuš ne djeluje ugodno, ovaj postupak ima puno zdravstvenih dobrobiti. Naizmjenična topla i hladna voda pomoći će vam da poboljšate cirkulaciju, ojačate imunološki sustav, poboljšate stanje kože i čak se oslobodite stresa i potaknete mršavljenje. Samo 10-30 sekundi vrijedi truda zbog nevjerojatnih rezultata koje pružaju.

Ne čistite lice prije treninga
Pranje lica odmah nakon treninga izgleda kao dobra ideja za one koji vode brigu o svojoj koži. Iako to obično zaboravimo učiniti i prije nego što počnemo trenirati. Važno je pravilno oprati lice i ukloniti svu šminku i prljavštinu prije treninga. Ako to ne učinite, onda se sve to kombinira s znojem i zatvoriti pore.

Zadržavate kihanje
Držanje nosa dok kišete može biti vrlo opasno. To može stvoriti probleme poput zadržavanje zraka u prsima, pucanje bubnjića u uhu ili utjecati na krvne žile u mozgu. Kihanje je prirodni način da se nos “resetira” i ukloni bakterije i prašine, bolje je ne prekidati ovaj proces.

Ispijanje kave odmah nakon buđenja
Šalica svježe kave za mnoge je ključan poticaj ujutro. Barem tako misle. Naša tijela proizvode hormon koji se zove kortizol, koji se također naziva “hormon stresa”, jer se njegova proizvodnja povećava kada se bojimo ili pod stresom.

Proizvodnja ovog hormona je ujutro velika, a kofein ometa ovaj proces. Tijelo tada stvara manje ovog hormona i više se oslanja na kofein, a mi dobivamo energetski poticaj iz kave umjesto iz vlastitog tijela.

Korištenje antibakterijskih sredstava
Ništa ne ubija bakterije bolje od sapuna. Pokušajte prati ruke kad imate god priliku umjesto da upotrebljavate antibakterijska sredstva. Neki od nas su uistinu zabrinuti zbog svih štetnih bakterija oko nas i stalno koriste sredstva za čišćenje ruku, ali uz stalno korištenje ovih sredstava, bakterije mogu mutirati.

IZVOR: ZIVOTISTIL.RTL.HR