OVAKO ĆETE SE ZAUVIJEK riješiti straha i negativnih emocija

by | 27 listopada, 2017

Slikovni rezultat za fear gif

Mi se nikada ničega ne možemo riješiti pa tako ni straha. Vjerujemo da, ako u nešto upiremo prst ili usmjerimo pažnju, ili ako o nečemu stalno govorimo, mi zapravo samo potvrđujemo svoj strah i zadržavamo ga u svojoj zbilji. Pitamo se, jeste li poput žene koja se udala za pomorca, a oduvijek je govorila da nikada za pomorca ne bi pošla? Ili poput Nikole koji se želi riješiti svojih paničnih napada, a što više priča o njima i što više proučava na forumima iskustva drugih, njegovi napadaji postaju učestaliji. Ima li doista istine u tome što kažu neki da na ono na što usmjerimo pažnju, naprosto raste? Odgovor na pitanje ostavit ću vam na procjenu.

No kako se ipak riješiti nečega a da to ne bude načinom na koji smo do sada navikli. Točnije, možemo li se nečega riješiti, a da u to ne uperimo prst? Odgovor je možemo, naravno, ali uz male korekture! Što nam strah poručuje? Psiholozi često znaju reći ako nešto ne možeš promijeniti, prihvati da je tako. Tako i sa strahom. Sigurno misliš kako nije jednostavno prihvatiti strah. No najlakši način da to napraviš jest razumijevanje što ti strah zapravo poručuje? Naš mozak jako voli igre-pitalice -odgovor, pa mu zato napravi uslugu i upitaj ga; „Strahu, što mi zapravo želiš reći?“

Ponekad te strah upozorava da se može dogoditi nešto što ne želiš. Ponekad ti kaže da si se udaljila od onoga što zapravo želiš a nekad ti govori da ne možeš kontrolirati nešto od čega se želiš osjećati bolje. Slijedom navedenog strah je indikator što činiš u smjeru onoga što želiš. Npr., želiš ljubav svojih snova, no umjesto da zamisliš svog princa s najboljim vrlinama, ti si usmjerena na ono što ne bi željela iskusiti. Poput: „Ne želim ženskara, ne želim da je škrt, ne želim da me ograničava“. Samim usmjeravanjem na ono što ne želiš, u tebi se stvaraju negativne emocije koje ti ukazuju da si se jako udaljila od onoga što u biti želiš a to je drag i stabilan dečko, koji ima razumijevanja za tebe i tvoje potrebe. Na koji način su povezane negativne emocije i strah? Strah je uvijek povezan s dolaskom negativnih emocija. Upravo su negativne emocije najbolji pokazivači straha. Što je negativnija emocija, to znači da smo se mi sve više udaljili od onoga što želimo. Ne postoji strah bez negativne emocije. Što prethodi strahu? Strahu uvijek prethodi neka misao a neki autori čak kažu da je strah MISAO koju smo sami izmislili. Loša misao pokreće i naše emocije koje se samim time, posljedično reflektiraju i na naše tijelo. Recimo, kada radite magnetsku rezonancu vratne kralježnice, uslijed pregleda može se javiti osjećaj straha i klaustrofobije. Prvo kreće misao da ćete se možda ugušiti ili da ćete ostati bez zraka. Zatim osjećate kako disanje postaje ubrzanije i kako vam srce lupa brže. Vaš mozak ne zna je li nešto stvarno ili nije. On ispušta hormone koji su u skladu onoga što ste zamislili i kako ste se tom prilikom osjećali.

Što napraviti kada osjetimo strah? Strah je uvijek znak da nešto nije dobar potez, tj. kada osjećamo strah, potrebno je zastati s razmišljanjem koje vas vodi u strah. Nekada negativno razmišljanje možete prekinuti akcijom. Potrebno je zastati i reći sebi: “To što osjećam je strah i možda bi bilo dobro prestati razmišljati o njemu. Najlakše mi je uzeti telefon i nazvati prijateljicu ili upaliti najdražu seriju”. Drugi način je prekinuti s razmišljanjem o tome što ne želimo i usmjeriti misli prema onome što želimo. Primjerice, ako želimo promijeniti posao, trebamo govoriti o tome što želimo na novom poslu; poput: “Želim ugodnu atmosferu, želim se osjećati zadovoljno, želim moći iskoristiti svoj potencijal, želim dobre međuljudske odnose, želim se osjećati korisno i ispunjeno…”.

Zašto je važno zaustaviti negativne emocije koje nastaju iz straha? Strah govori: “Ako nastaviš s takvim razmišljanjem dalje, samo će ti biti još gore“. Upravo je zbog toga važno osvijestiti kako treba prekinuti slijed negativnih misli i razmišljati o onome što nam stvara ugodnije emocije. Ponekad je najlakše ući u sjećanja koja nam izazivaju osmijeh na licu i od kojih osjećamo radost. Važnost zaustavljanja negativne misli jest u tome što ako ju ne zaustavimo, kreće val dodatnih negativnih misli, jedna za drugom, što ponekad može dovesti i do ispunjenja najcrnijih scenarija. Zato je negativnu emociju važno odmah prepoznati i ne željeti u njoj sudjelovati jer nam ona ne treba i ne služi. Kako promjena kuta gledanja pomaže u suočavanju sa strahom? Umjesto da se fokusiramo na strah kao na nešto negativno, mi možemo na emocionalnoj ljestvici putovati prema boljem osjećaju. Recimo, izaberemo ZAHVALNOST. Ako smo zahvalni, ne možemo u isto vrijeme biti preplašeni. Prema tome, možemo se zahvaliti strahu i reći mu: “Dragi strahu – hvala ti. Podsjećaš me da nisam spremna za ono što želim. Hvala negativna emocijo jer mi govoriš da nisam na dobrom putu i da se udaljujem od onoga što želim.“ Samom promjenom kuta gledanja dobivamo olakšanje. Kada se riješimo straha, dolaze iskustva koja su se skrivala iza straha. Strah nam služi da bi nestao, a da bi nestao, moramo ga prihvatiti i reći DA, strah me, i krenuti mu ususret. Ako prihvatimo i preuzmemo svoju stopostotnu odgovornost za svoje odluke usprkos strahu, osjetit ćemo more blagodati za nas.

Slikovni rezultat za fear gif

IZVOR: ZDRAVAKRAVA.24SATA.HR