Ovaj vikend rezervirajte za Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Dana 22. 5. obilježava se Svjetski dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode RH

by | 21 svibnja, 2021
PRIRODA

Vikendom je svakome potreban odmor, a upravo to možete dobiti uz prekrasne ljepote prirode koje nudi Hrvatski. Istražili smo kamo se uputiti ovog vikenda.

Turistička zajednica područja Kupa i Javna ustanova “Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje” pozivaju sve ljubitelje prirode na izlet i program pripremljen u Loviću Prekriškom, u jednom od četiri termina – 22. 5./19. 6./10. 7./16. 10. 2021.

Prvo druženje planirano je za subotu 22. svibnja 2021. Tijekom šetnje poučnom stazom “Gdje voće zri”, zastat će se na poznatom vidikovcu i uvjeriti u ljepotu  domovine. Ako posluži uistinu dobro vrijeme, izračun je da će se vidjeti i do 40 % hrvatskog teritorija (od Novog Zagreba do Kleka!). Posjetiteljima će biti predstavljeni i multimedijalni sadržaji u Centru za posjetitelje kao i ponuda lokalnih OPG-ova, uz catering koji osigurava Restoran Vivodina. Od 11 sati sve goste zabavljat će dvojac La Papa iz Zagreba, zanimljiva kombinacija violončelo/ukulele, iskusni dvojac koji je bio nedavno u Ozlju i svojim eklektičnim setom hitova u neobičnom aranžmanu osvaja sve veći broj obožavatelja.

Ovom šetnjom obilježit će se i dva važna datuma u zaštiti prirode – 22. svibnja Dan zaštite prirode Republike Hrvatske i 24. svibnja Europski dan parkova.

Naime, Lović Prekriški i okolica dio su Parka prirode “Žumberak – Samoborsko gorje”, jednog od 12 hrvatskih parkova prirode.

 

park prirode žumberak

Područje Parka prirode “Žumberak – Samoborsko gorje” zaštićeno je zbog mozaičnog krajobraza. Fenomen je to kojeg je teško doživjeti u jednom danu s jednog mjesta. Međutim, vidikovci u Loviću Prekriškom jedni su od rijetkih lokacija s kojih se u svega sat vremena šetnje može shvatiti razlog zaštite ovog područja.

Posebnost ovog krajobraza čine šume, voćnjaci i vinogradi uređeni na moderan, ali ujedno i na tradicionalan način, suhi brdski travnjaci bogati orhidejama i drugim rijetkim i zaštićenim vrstama te oranicama smještenim na brežuljkastom terenu. Sve je protkano selima i zaseocima. S ovog mjesta možete vidjeti Žumberačku goru, Plešivicu, Pokuplje i dio karlovačkog područja.

Mjesto polaska: Centar za posjetitelje Lović Prekriški

Vrijeme polaska: 11 i 13 sati. Grupe od 25 sudionika proći će uz besplatno stručno vodstvo poučnom stazom, najava nije potrebna.

Poučna staza “Gdje voće zri” nezahtjevna je pješačka staza duljine dva kilometra. Stručno vođeni obilazak trajat će oko sat vremena.

U subotu i nedjelju od 16 do 19 sati može se posjetiti špilja Vrlovka i Arheo park u Kamanju, a stručno vodstvo organiziraju kolege iz JU Natura Viva.

Nedaleko Lovića Prekriškog, u Ferencima na OPG Štenta organiziran je piknik, cjelodnevni program za svaku dob, uz degustacije i druženje u prekrasnoj prirodi.

FOTO i IZVOR: pp-zumberak-samoborsko-gorje.hr

FOTO: Jake Melara/Unsplash