Jednostavan kućni tretman koji će očistiti, umiriti i hidratizirati kožu

by | 11 srpnja, 2020

Jedna od većih prednosti parenja kože lica svakako je širenje krvnih žila koje onda poboljšavaju protok kisika do stanica, a osim kisika, poveća se i protok krvi.

Ljeto nikako nije idealno vrijeme kožu, najviše zbog masnih i teških krema sa zaštitnim faktorom, toplog zraka koji je često i pun smoga i drugih zagađivača čije sitne čestice prolaze njezinu barijeru.

Zbog svega je toga u ovo vrijeme godine pojačanja briga o koži važnija nego ikad, a jedna od dobrih metoda njege je parenje kože. Para od vruće vode kožu čisti, umiruje i smanjuje postojeća oštećenja kože, a bonus je i što je riječ o besplatnom tretmanu koji većina žena radi sama kod kuće.

Čisti nakupljenu nečistoću i sebum iz pora

Toplina vodene pare opušta pore uzrokujući njihovo širenje, a iz raširenih pora brže izlaze sve sakupljene nečistoće od make-upa, krema i ulja s kojima se mažemo, kao i višak sebuma: masnog sloja koji prekriva gornji sloj kože. U manjoj nam je količini sebum prijeko potreban, ali kad začepi pore uzrokuje akne, prištiće i druge nepravilnosti.

Čisti kožu od bakterija i odumrlih stanica koje uzrokuju akne

Koža je naš najveći organ pa kao i drugi organi stalno prolazi kroz proces regeneracije. Zbog toga se na površini skupljaju njezine odumrle stanice i bakterije koje – premda te nemaju štetan učinak – mogu priječiti ulaz kisika do dubljih dijelova epidermisa.

Koža lica dobiva više kisika

Jedna od većih prednosti parenja kože lica svakako je širenje krvnih žila, koje onda poboljšavaju protok kisika do stanica. Osim kisika, poveća se i protok krvi, zbog čega je lice nakon parenja crveno – crvenilo je znak da se događa ono što i treba.

Ipak, zbog širenja žila i kapilara parenje nije dobro za one s nekim tipovima alergija poput npr. rozaceje.

Odgodit će pojavu bora

Među brojnim kemijskim sastavima koji navodno odgađaju i ublažavaju bore, nalaze se i dva sastojka koja to dokazano čine: riječ je o kolagenu i elastinu. Ako ne uzimate nadomjestak kolagena, parenje može biti sjajna alternativa jer pospješuje cirkulaciju i proizvodnju kolagena i elastina, a uz to koži daje elastičnost i odgađa pojavu prvih bora.

Bolje će se hidratizirati

Oslobađanje kože od viška ulja i sebuma tijelo potiče samo jaču proizvodnju prirodnih ulja. Ona su koži nužna za vlaženje i povećavanje razine hidratacije. Osim toga, pare povećavaju propusnost kože, što omogućuje i propuštanje vlage kroz nju.

Bolje će apsorbirati proizvode za njegu

Samo po sebi parenje nije čudotvorno, no važan je dio cjelokupnog režima njege kože. Izvrsna stvar u vezi pare je da će zbog pojačane cirkulacije i oksigenacije koža nakon parenja moći i upiti više dobrih iz krema, losiona i preparata za čišćenje koje nanosimo na lice.

Budući da su slobodne, pore tada mogu više toga apsorbirati – a kako su pod kožom jači i protok tvari i krvi, i proizvodi se bolje apsorbiraju, a njihov sastav ima jače djelovanje.

IZVOR: 24SATA.HR