Ovaj genijalan savjet pomoći će vam besprijekorno očistiti WC školjku

by | 26 kolovoza, 2020

Postoji samo jedna stvar bolja od besprijekorno čiste školjke – a to je WC školjka koja iz prljavog i neuglednog stanja postaje čista uz ulaganje minimalnog truda i vremena. Odgovor kako to postići nudi vam ovaj recept.

Isprobali ste sva sredstva za pranje WC školjke i niste pretjerano zadovoljni jer se još uvijek sve svodi na mukotrpno ribanje? Tome možete stati na kraj, i to koristeći hidrogen-peroksid te amonijak, koje možete kupiti u ljekarni.

Vodikov peroksid poznat je kao sredstvo za liječenje porezotina i rana, no može biti i odlično sredstvo za čišćenje jer zbog svojih anti-gljivičnih i antimikrobnih svojstava uništava bakterije, plijesan i loše mirise. Može se koristiti za čišćenje posuđa, tepiha i pločica; izbjeljivanje kućnog tekstila i posteljine te uklanjanje kamenca iz umivaonika, kade te WC školjke.

Djeluje na hrđu, kamenac…

Amonijak je pak jak čistač za domaćinstvo jer uklanja masnoću i ulje razgradnjom staničnih proteina. Sadrže ga brojna sredstva za čišćenje, a kako kućne kemikalije nisu jeftine te se brzo troše, kombiniranjem ova dva sredstva možete napraviti vlastito, još djelotvornije i povoljnije.

Sastojci:

  • 100 ml amonijaka (10 posto)
  • 100 ml hidrogen-peroksida (3 posto)

Uzmite plastičnu bocu s raspršivačem ili staklenu posudu, isperite je tekućom vodom i obrišite suhim papirnatim ubrusom ili ručnikom. Prije nalijevanja amonijaka  u bocu stavite gumene rukavice, masku i, po mogućnosti, zaštitne naočale. Dodajte vodikov peroksid u amonijak u tankom mlazu. Sve pomiješajte laganim i pažljivim protresanjem boce.

Nanesite smjesu na hrđu i kamenac (ili je nanesite na čistu suhu krpu i stavite je na hrđu) te ostavite tako 10-15 minuta. Sve temeljito operite tekućom vodom. Dobra ventilacija i maska ​​su obavezni, kako piše Bright Side.