Ova rutina njege od tri koraka zasigurno će rezultirati zdravom i sjajnom kosom

by | 24 ožujka, 2023

Vjerujemo da ste s pojmovima kao što su korejska rutina u 10 koraka, 7 skin metoda ili samo obična jutarnja i večernja rutina njege koja podrazumijeva korištenje proizvoda određenim redoslijedom već dobro upoznati i da osnovne korake njege kože lica odavno primjenjujete. A jeste li slučajno razmišljali o tome da i kosa zaslužuje više od brzinskog pranja ujutro pod tušem i oblikovanja? Ne zaslužuje li i naša kosa neke svoje rituale, one male trenutke koje ćemo odvojiti u užurbanom svakodnevnom životu? Kosa vrlo često odražava naš identitet, samopouzdanje, a u nekim kulturama označava i pripadnost. Tako primjerice Indijanci kosu smatraju svetom, a njihove tradicionalne pletenice i ukrasi u kosi predstavljaju snagu i povezanost plemena. Indijke tradicionalno mažu kosu uljima, a žene iz plemena Red Yao nalaze se u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda upravo zbog kose. To su žene s najdužom kosom na svijetu, a tu nevjerojatnu duljinu pripisuju svom ritualu pranja kose rižinom vodom.

Za početak kreiranja vaše osobne rutine njege kose ne predlažemo ništa komplicirano, poput pranja kose rižinom vodom. Možete se posavjetovati sa stručnjakom, recimo sa svojim frizerom ili s liječnikom ako imate ozbiljnijih problema, ali zasigurno nećete pogriješiti ako se držite “trojstva”: pripremi, operi i tretiraj. Ova jednostavna rutina s kvalitetnim i učinkovitim proizvodima uz malo odvojenog vremena zasigurno će rezultirati zdravom i sjajnom kosom, čemu svi težimo.

Prvi korak je priprema, i to laganom masažom vlasišta koja stimulira protok krvi, što između ostalog potiče rast kose. Kad je poticanje rasta kose u pitanju, od davnina je poznato djelovanje eteričnog ulja ružmarina, a stručnjaci iz Olivala spojili su upravo eterično ulje ružmarina i eterično ulje klinčića u novo Ružmarin klinčić ulje za njegu kose.

Ružmarin klinčić ulje, osim što potiče brži rast i bolju gustoću kose, njeguje i revitalizira vlasište. Eterično ulje ružmarina karakterizira antibakterijski učinak i izvrsno djelovanje na mikrocirkulaciju, čime se omogućava bolji protok hranjivih tvari, a eterično ulje klinčića ubrzava mikrocirkulaciju vlasišta i pomaže ga obogatiti kisikom. Osim toga, bogato je i vitaminima A, C i K te mineralima, a djeluje i antiseptički i protuupalno. Preporuka je ulje nanijeti prije pranja na suhu kosu, a može se ostaviti i preko noći, no tada je potrebno umotati kosu u turban ili, još bolje, topao ručnik.

Nakon što smo masažom i uljnim pakungom pripremili vlasište i kosu, slijedi drugi korak rutine: pranje kose (masiranjem, ne trljanjem) šamponom koji odgovara stanju i tipu kose. Ako želite stimulirati rast i ublažiti opadanje kose, idealan odabir je novi Olivalov Piskavica šampon. Piskavica je tradicionalno korištena biljka u ayurvedskim i kineskim praksama njege iznutra i izvana, a bogata je i proteinima, lipidima, flavonoidima. Doprinosi prokrvljenosti i nutritivnom obogaćivanju vlasišta, što je ključno pri poticanju rasta, smanjuje prorjeđivanje kose te doprinosi svježini i većem volumenu, a Piskavica šampon obogaćen je i pantenolom za dodatnu i pojačanu njegu. Nakon što ste završili s pranjem (ovisno o potrebi, kosu možete šamponirati i dvaput), ne zaboravite temeljito isprati kosu.

Treći korak rutine kod njege kose posebni su tretmani kao što su maske, regeneratori, serumi, losioni ili ulja za završnu njegu i sjaj.
Prilikom slaganja rutine za njegu kose, nikako nemojte smetnuti s uma da je jednostavnost vaš najbolji prijatelj: ne treba vam pet različitih šampona i deset različitih maski. Vratite se osnovama, pronađite pravu kombinaciju proizvoda za sebe i oboružajte se strpljenjem jer promjene se ne događaju preko noći. Izaberite odgovarajuće proizvode baš za svoju kosu, izdvojite vrijeme, odaberite pravu playlistu i uživajte u novom ritualu koji ste upravo uveli u svoju svakodnevicu.

Proizvodi su dostupni u svim drogerijama i na webshopu www.olival.hr

Foto: PR