Ova pjesma smanjit će vam razinu stresa za 65 posto

by | 30 srpnja, 2020

Prema stručnjacima, određena glazba ima moć smanjiti razinu stresa i anksioznosti.

Glazba nam može potpuno preobratiti misli. Sjetite se samo osjećaja koji vam preplavi tijelo kad čujete svoju najdražu pjesmu ili onog kad nam je baš u najvećim trenucima nervoze potrebno nešto lagano što će nas odvesti na smireno mjesto u glavi. Neće svaka pjesma djelovati jednako, ali znamo koja će razinu stresa smanjiti za čak 65 posto.

Riječ je o pjesmi “Weightless” Marconi Uniona, na kojoj je provedeno službeno istraživanje s više sudionika od kojih su svi imali isti efekt – djelovalo je poput tablete za smirenje. Istraživanje se radilo sa senzorima koji su pratili razinu stresa u tijelu, disanje, puls i aktivnosti mozga kako su se mijenjale pjesme dok su ispitanici slagali puzzle. Dokazano je da je pjesma “Weightless” smanjila ispitanicima razinu stresa za čak 65 posto.

Kako djeluje?
Ova pjesma koristi smirujuću, suptilnu gradaciju zvuka koja daje osjećaj kretnji i plutanja, zbog čega može stvoriti potpuno drugačiji, smirujući efekt u glavi. Kroz ritam i nježne taktove, satima može djelovati na nas, baš zato što je ritam kao majka otkucaja srca. Pjesma poput ove može nas vratiti u pozitivne uspomene koje će povoljno djelovati na našu psihu. Ipak, dosta je i subjektivno kako će tko percipirati pjesmu s obzirom na njegov/njezin glazbeni ukus i preferencije.

Foto: Unsplash