Ova mjesta u kupaonici većina nas redovito zaboravi očistiti

by | 30 srpnja, 2020

Istraživanja su pokazala da ljudi posljednjih mjeseci čiste svoje domove više nego ikad. Konkretno, tijekom ožujka i travnja prosječna osoba provodila je 144 minute u danu baveći se kućanskim poslovima. Anketirano je 2.000 ljudi, ali ono što je otkriveno jest da postoje neka mjesta u kupaonici koja jedna od 10 osoba zaboravlja očistiti.

Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da je kupaonica jedno od najvažnijih mjesta u domu koje treba redovito i temeljito čistiti kako bi se izbjeglo širenje virusa.

Iza WC školjke

U većini kupaonica postoji prazan prostor između WC školjke i zida. Taj dio je teže dostupan pa često i zanemaren, ali i ondje dopiru bakterije koje se šire iz WC školjke nakon puštanja vode.

Taj prostor biste uvijek trebali očistiti starim ručnikom ili većom krpom te našpricati antibakterijskim sredstvom.

Odvodi

Kosa i ostaci sapuna se nakupljaju u odvodima i mnogi ih ne vole čistiti, ali to je važno učiniti. Potrebno je izvući nakupljene dlake, a možete i kupiti sredstva za uklanjanje takvih ostataka iz odvoda.

Ispod kupaonskog tepiha

Nekih 10 posto ispitanika priznaje da dio ispod kupaonskog tepiha čisti samo jednom mjesečno. Međutim, kupaonski tepih je često vlažan, a to ga čini idealnim mjestom za razvoj bakterija. Kupaonski tepih treba čistiti barem jednom tjedno. Možete ga oprati u perilici.

Ako imate pločice, maknite tepih i taj dio poda očistite starom četkicom za zube i blagim abrazivnim sredstvom pa dobro isperite i osušite prije negoli vratite tepih. Drveni podovi također mogu biti mamac za plijesan pa ih operite kad god ste u prilici.

Zavjese

Poput kupaonskih tepiha, zavjese na kadi ili tuš-kabini također su gotovo cijelo vrijeme vlažni i na njima se mogu nakupljati bakterije. Neke zavjese mogu se oprati u perilici rublja običnim deterdžentom te osušiti prije nego što ih ponovno objesite.

Ako niste sigurni kako će materijal reagirati, možete ih natopiti u kadi tople vode i dodati sodu bikarbonu ili bijeli ocat. Dobro ih oribajte i pustite da se osuše.

Čaše u kojima stoje četkice za zube i posudice za sapun

Voda koja stoji duže vrijeme u čaši ili posudi za sapun kontaminira vašu četkicu bakterijama. Potrebno je oprati ih kad god čistite kupaonicu.

Izvor: Index.hr

Photo by Christa Grover from Pexels