Ovo je najvažnija stavka prilikom obrazovanja u “novom normalnom”

Vizualna komunikacija je budućnost učenja

by | 10 lipnja, 2021
LOGITECH

Zbog pandemije koronovirusa puno toga se promijenilo. Čini se da više ništa neće biti kao prije. I obrazovni proces kakav smo poznavali preko noći je doživio zaokret za 180 stupnjeva. Podjednako, nastavnici i učenici, morali su prihvatiti nova pravila “igre” i uskočiti u vlak zvan digitalizacija. A kako biste sve promjene dočekali spremni, u nastavku potražite promotivni kod te u Linksu ostvarite popust od 20 % za kupovinu dva proizvoda iz promotivne akcije.

Istraživanja su pokazala da je većina ispitanih školaraca zadovoljstvo organizacijom i uspješnost provedbe nastave na daljinu, na skali od 1 do 5, ocijenilo srednjom vrijednošću. Ako u obzir uzmemo činjenicu da se obrazovni sustav preko noći prilagodio novim oblicima i metodama poučavanja, prosječni rezultati ne iznenađuju. Okolnosti poput suočavanja s nepoznatom situacijom, nagle promjene u načinu rada te brojni svakodnevni izazovi, kako kod profesora, tako i kod učenika, naveli su obje spomenute grupe na brzu prilagodbu.

LOGITECH

Kad je riječ o procjeni težine praćenja nastave na daljinu najveći postotak učenika (28 %) procjenjuje ju srednjom vrijednošću. Nadalje, 20,7 % učenika navodi kako im je teško pratiti online nastavu dok 24 % izjavljuje kako im praćenje nastave ne predstavlja problem. Ipak, većina srednjoškolaca (62 %) navodi kako se vrlo dobro ili odlično snalazi u nastavi na daljinu, koja je prilično zahtjevna i stvara dodatno opterećenje kako za učenike tako i za nastavnike.

Stručnjaci iz Logitecha toga su itekako svjesni te naglašavaju važnost korištenja odgovarajuće računalne opreme u obrazovnom procesu. Naime, upute, pojašnjenja, rasprave, verbalne i ostale metode poučavanja sada se prenose virtualnim putem pa je od presudne važnosti, uz kvalitetnu internetsku vezu, imati kvalitetnu opremu koja će omogućiti nesmetanu dvosmjernu komunikaciju. Koliko je važna vizualna komunikacija govori i podatak da 82 % nastavnika video smatra ključnim alatom u nastavi, a bez iznimke, odnosno 100 % sudionika obrazovnog procesa smatra da je vizualna komunikacija budućnost učenja.

LOGITECH

Osim kvalitetnih web-kamera koje učenicima omogućuju da kreativnije prikazuju radove i učinkovitije surađuju s vršnjacima, nikako s uma ne smijemo smetnuti ni važnost ergonomski oblikovanih miševa. Ponekad podcjenjujemo njihovu ulogu u svakodnevnom radu jer ih smatramo standardnim “postavom” radnog stola učenika. No kada u jednadžbu ubacimo podatak da je riječ o višesatnom korištenju , neodgovarajuća oprema može uzrokovati ozbiljne probleme – umor, iscrpljenost, glavobolju, gubitak fokusa i radnog elana itd. Stoga odluka pri odabiru računalne periferije ne smije biti kompromis.

LOGITECH

Ponekad je boravak u školi, onoj “pravoj” ili online iznimno dug. Učenici često imaju šest i više sati, što zahtijeva iznimnu koncentraciju kako bi se zadržala visoka razina usredotočenosti na tijek nastave i samu materiju. Odabir kvalitetnih slušalica zasigurno će u tome pomoći jer uz pomoć tehnologije koja eliminira pozadinsku buku, učeniku se smanjuje disperzija pažnje na vanjske utjecaje, čime automatski ostaje usredotočen na nastavu.

Pod pretpostavkom da su svi kriteriji zadovoljeni, odnosno da u okruženju za učenje i podučavanje nastavnici i učenici raspolažu odgovarajućom računalnom opremom, za očekivati je da sukladno tome i rezultati budu bolji – kako u prijenosu znanja tako i u obradi sadržaja, odnosno učenju.

Svaki kraj je početak nečeg novog pa predlažemo da se već sada informirate o mogućnostima nabavke kvalitetne Logitech opreme uz fantastičnu uštedu! Posjetite Links webshop, odaberite dva proizvoda iz promotivne akcije te korištenjem promotivnog koda LOGIEDU ostvarite uštedu od 20 %!

Foto: PR