Pripazite! Ova biljka jako loše utječe na zdravlje vaše mačke

by | 25 lipnja, 2020

Lindsey Warnock u svoj ured stavila je buket ljiljana, a njezina mačka Willow se igrala s tim cvijećem. Lindsey se najprije zabrinula zbog mrlje od peludi koja je ostala na krznu njezine mačke, međutim, uskoro je saznala da su posljedice mogle biti fatalne.

Naime, ljiljani su vrlo štetni za mačke, pa čak i čišćenje peludi s krzna može dovesti do velikih problema. Lindsey je svoju ljubimicu okupala i nakon toga odvela veterinaru.

Svoje iskustvo podijelila je na Facebooku kako bi upozorila druge vlasnike mačaka.

“Moja mačka nije pojela taj cvijet, samo se igrala s ljiljanima. U početku sam se smijala tome, ali hvala Bogu, nešto mi je u glavi reklo da provjerim te stvari na internetu. Pročitala sam da su svi dijelovi ljiljana – uključujući stabljiku, lišće, latice, peteljke i pelud – otrovni za mačke. Čak i mala izloženost može biti kobna. Mačke obično ne prežive, čak ni s agresivnom terapijom poput dijalize”, napisala je na Facebooku.

On Thursday Willow played with lilies in my office. She didn't eat anything. She only batted at them and got the pollen…

Posted by Lindsey Warnock on Недеља, 31. мај 2020.

Znakovi trovanja ljiljanom mogu se pojaviti u roku od dva sata nakon gutanja peludi ili nekih drugih dijelova biljke, a počinju s gastrointestinalnim znakovima kao što su povraćanje, gubitak apetita i gušenje.

Mačke koje su pojele ljiljan brzo postaju letargične i depresivne i izgledaju vrlo loše. U nekim slučajevima povraćanje može prestati nakon nekoliko sati, ali ostali se znakovi nastavljaju i unutar 72 sata, a trovanje može dovesti i do zatajenja bubrega. Mačke otrovane ljiljanom mogu u početku mokriti više i imati bolove u trbuhu. Ako životinja doživi vrlo ozbiljno akutno zatajenje bubrega, može potpuno prestati mokriti.

Ako primijetite da je vaša mačka došla u kontakt s ljiljanom ili je možda pojela neki dio tog cvijeća, mačku trebate odmah odvesti veterinaru. Poželjno je da biljku ponesete sa sobom. U idealnom slučaju, liječenje treba započeti u roku od šest sati nakon što mačka dođe u kontakt s ljiljanom.

Nažalost, nema protuotrova, ali veterinar će poduzeti druge mjere, na primjer, izazvat će povraćanje i smanjiti daljnju apsorpciju toksina hranjenjem aktivnim ugljenom. Mačke često zahtijevaju višednevnu hospitalizaciju, njegu i nadzor kako bi se oporavile i smanjile dugoročni utjecaj na rad bubrega i očistile organizam od toksina.

Međutim, čak i uz brzu veterinarsku intervenciju, nema jamstva da će mačka preživjeti trovanje ljiljanom.

IZVOR: INDEX.HR