Ova aktivnost postaje sve popularnija metoda opuštanja u prirodi

by | 23 rujna, 2020

U potrazi za bijegom od stresa i užurbanog načina života jedna se metoda u posljednje vrijeme ističe kao iznimno popularna – promatranje ptica, i to u prirodnom okruženju.

Osim što su mnoge zemlje već napravile jako dobar turistički potez oko toga, promatranje ptica je novi oblik putovanja i odmora.

Što je promatranje ptica?

Udruga za biološka istraživanja BIOM napravila je opsežan priručnik na temu promatranja ptica sa željom da skrene pažnju i potakne turizam na ovu temu jer Hrvatska doista ima fantastične lokacije za ovu vrstu odmora. I kao što su u svom priručniku napisali, promatranje ptica podrazumijeva opažanje i proučavanje ptica golim okom ili uz pomoć optičkih pomagala poput dalekozora (dvogleda), durbina (teleskopa), te u novije vrijeme i fotografske opreme (fotoaparati s jakim objektivima). U međunarodnim okvirima se, za promatranje ptica, koristi engleska riječ birdwatching, a u novije vrijeme i riječ birding („ptičaranje“). Baš te riječi ušle su u leksikon popularnih hobija, ali i provođenja vremena u prirodi. A našao se i na našoj listi.

“Promatranje ptica se razvilo već potkraj 19. stoljeća u zapadnim zemljama (Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Njemačka) kada su osnovana i prva prirodoslovna društva. Otad je zajednica promatrača ptica u stalnom porastu, a kao masovni fenomen pojavljuje se u drugoj polovici 20. stoljeća kada su osnovani snažni pokreti za zaštitu prirode i okoliša. Danas, na globalnoj razini, postoji više desetaka milijuna promatrača ptica koji imaju značajni gospodarski utjecaj koji se mjeri u milijardama dolara godišnje. S druge strane, ova zajednica, potiče i unaprjeđuje zaštitu okoliša i ptica na lokalnim razinama”, kažu iz udruge BIOM.

Gdje možete otići na birdwatching u Hrvatskoj doznajte na grazia.hr.

Foto: Porco Rosso / Unsplash