Genijalno jednostavan način za očistiti kamenac s tuša

by | 31 listopada, 2019

Ribanje kupaonice nikome nije omiljen kućanski posao, pogotovo uklanjanje kamenca s teško dostupnih mjesta, poput tuševa.

Nekoliko je načina kako možete očistiti tuš od nakupljenih naslaga i vratiti mu stari sjaj.

Kako ćete znati da je “glava” od tuša prepuna kamenca? Jednostavno – šprica li voda u različitim smjerovima, pritisak je slab ili iz nekih rupica voda uopće ne izlazi, onda znate da treba prionuti na posao i očistiti ga od tvrdokornih naslaga, kako savjetuje Tportal.

Ako ne skidate glavu tuša, pridržavajte se sljedećih koraka:

Četkicom za zube očetkajte pa obrišite površinu tuša. Zatim napunite vrećicu jednakom količinom octa i vode i u to dodajte pola šalice sode bikarbone. Elastičnom gumicom pričvrstite vrećicu za glavu tuša i dobro zavežite, vodeći računa da su sve rupice s tuša u tekućini. Ostavite da se namače oko pola sata, poželjno je i duže, pogotovo ako je situacija kritična. Uklonite vrećicu, komadiće kamenca obrišite s tuša i pustite vodu kako bi se dobro isprale sve rupice i otklonio mirisa octa.

Ako vaš tuš ima baš sve navedene boljke: začepljene rupice, slab pritisak i vodu koja šprica u svim smjerovima, onda je najbolje odviti ga i temeljito očistiti.

Odvijte tuš i starom četkicom za zube pokušajte što bolje očististe nakupljenu prljavštinu. U plastičnu posudu nalijte jednaki omjer vode i octa te dodajte šalicu sode bikarbone i u tu otopinu potopite tuš, najmanje na sat vremena, a idealno bi bilo preko noći.
Isperite tuš i četkicom prođite još jednom s vanjske strane kako biste iščetkali eventualne naslage i komadiće kamenca te prljavštine. Spojite ponovo tuš na cijev i pustite vodu da ga ispere.

Preporučuje se da se na ovaj način tuš čisti barem dva puta godišnje, a poželjno bi bilo i češće. No, ako vam to zvuči preambiciozno, možete malo “varati”. U bočicu sa sprejom ulijte ocat i vodu i s vremena na vrijeme poprskajte tuš kako biste spriječili nakupljanje nečistoće i kamenca te razvoj bakterija.

Foto: Dan Smedley / Unsplash

IZVOR: N1.HR