OTKRIVAMO NAJBOLJI NAČIN na koji ćete se riješiti loših navika

by | 20 veljače, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Za početak je dobro razumjeti da su navike automatske rutinske radnje koje se ponavljaju redovito, bez razmišljanja. Neke su pozitivne, dok su neke negativne, a mogu se stjecati svjesno ili nesvjesno. Nijedna navika ne nastaje odjednom, ona je rezultat mnogobrojnih ponavljanja.

Među glavnim problemima kod pokušaja rješavanja loših navika nalazi se upravo snaga volje. Kaže se kako stare navike teško umiru, stoga je ključ nastajanja nove navike suzdržavati se od toga da ponavljamo onu staru i lošu.

Kako stvoriti zamjensku naviku?

Prvo se odvikavajte pomalo, ali odredite si nagradu kad uspijete u planiranom. Također, nagrada koju si obećate treba biti dostupna kako bi je uvijek imali pri ruci kad vas to vaš nagon zatraži. Plus je i taj što ćete s vremenom početi osjećati kako je vaša nagrada dovoljno dobra zamjena za lošu naviku. Dobra vijest je da formiranje nove navike traje oko 18 dana, no vremenski period ovisi i o tome koliko je netko discipliniran i koliko je dobra nagrada koju je odabrao.

Evo i još nekih savjeta:

  1. Promijenite što više toga možete.

U procesu stvaranja novih navika pomoći će vam i to da promijenite okruženje u kojem boravite. Primjerice, dovoljno može biti i samo da pomaknete čips, koji inače držite na jednom mjestu, na neko drugo.

  1. Recite prijateljima da se pokušavate riješiti loših navika.

Podrška, vrednovanja i čestitke svakako mogu biti od velike pomoći.

  1. Dajte si vremena.

Ako vam dobro ide dva dana, treći dan možete si priuštiti odmor pa tri sljedeća dana krenite ispočetka.