OTKRIVAMO KOJI SU simptomi raka koje ne smijete ignorirati

by | 6 ožujka, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Promjene na grudima

Većina kvržica na grudima nisu rak, no vaš bi ih liječnik uvijek trebao provjeriti.

Obratite se vašem liječniku i o ovim promjenama:

  • – Neuobičajene “rupice”(brazde) na koži ili nabiranje kože
  • – Bradavice okrenute prema unutra
  • – Iscjedak iz  bradavica
  • – Crvenilo ili ljuštenje bradavice ili kože na dojci

Kako bi pronašao uzrok simptoma, liječnik će obaviti fizički pregled i postaviti vam pitanja o vašoj medicinskoj povijesti. Bilo bi dobro da obavite mamografiju ili biopsiju kako biste bili sigurni da je s vama sve u savršenom redu. Mamografija se preporučuje kao metoda ranog otkrivanja, a njome se može otkriti rak dojke i dvije godine prije nego što tumor postane opipljiv. Redovita primjena mamografije dokazano smanjuje smrtnost od raka dojke za 30% među ženama u dobi od 50 do 69 godina, a prema dostupnim podacima njezina podjednaka korisnost može se očekivati i u žena u dobi između 40. i 50. godine života.

Naticanje
Žene prirodno zadržavaju više vode od muškaraca. No ukoliko otok ne prolazi nakon tjedan dana ili dva tjedna, otiđite liječniku kako bi provjerili o čemu je riječ.
Ako se simptomi ne poboljšaju te ako ih prate mršavljenje i krvarenje, obavezno posjetite svog liječnika. Stalna nadutost može biti znak raka jajnika. Obavite pregled zdjelice, kao i testove krvi i ultrazvuk kako biste pronašli uzrok problema.

Krvarenje između menstruacije
Ako još uvijek imate menstruaciju, no malo krvarite i između redovnih mjesečnica posjetite svog ginekologa. Izvanredno krvarenje nije dio uobičajenog mjesečnog ciklusa i može imati puno uzroka (primjerice, hormonalni disbalans). Bilo bi dobro da provjerite kako biste isključili mogućnost raka endometrija, odnosno raka sluznice maternice. Krvarenje nakon menopauze nikada nije normalna pojava i trebali biste odmah posjetiti svog liječnika.