OTKRIVAMO kako spriječiti mamurnost nakon vina

by | 14 ožujka, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Postoji nekoliko razloga zašto osjećate glavobolju sljedeće jutro nakon što ste popili koju čašu  vina prethodne večeri. Mnogi smatraju kako su glavni krivac sulfiti iz vina koji se dodaju u vino kao konzervans, ali i druge kemikalije koje se dodaju kako bi se produžio rok trajanja.

Neka istraživanja sugeriraju da tvar koja se prirodno pojavljuje u vinu, a zove se tiramin, može izazvati glavobolje, i to vjerojatno zbog načina na koji  utječe na krvni tlak. Vino, a posebno crna vina, također mogu sadržavati histamin, što neki ljudi ne mogu probaviti.

Istraživanje je također pokazalo da tiramin u vinu može potaknuti proizvodnju kemijskog spoja u mozgu koji se zove serotonin, a promjene razina serotonina mogu izazvati jake glavobolje.

Odlučite se za bijelo vino budući da se u njegovoj proizvodnji najčešće uklanjaju kožica i sjemenke, koji su glavni izvor tanina u grožđu. Ako ste baš ljubitelji crnog vina, birajte rose ili lakša vina.

Uzmite u obzir i druge čimbenike koji bi mogli izazvati glavobolju nakon vina, kao što je stres. Boli li vas glava nakon što ste odlučili popiti par čaša u toku radnog tjedna ili za vrijeme godišnjeg odmora?

Najbolji način za izbjegavanje glavobolje jest taj da ne pijete alkohol uopće. No, ako se ipak odlučite za koju čašu vina s društvom poslije posla, preporučujemo vam da uz vino pijuckate i vodu.

Lorena Markoč