Osmijeh jako puno toga može otkriti o vašem zdravlju

by | 9 listopada, 2019

Loša higijena zuba može izazvati veće probleme od nužnog odlaska zubaru – bolesti zuba mogu biti povezane s moždanim i srčanim udarom, poteškoćama u trudnoći i upalama dišnog sustava.

Kad se brinete za svoje zube, niste samo pošteđeni čestih odlazaka zubaru nego je i vaše cjelokupno zdravlje na dobitku.

Srčani i moždani udar

Upale i bakterije u ustima i desnima, prema rezultatima nekoliko istraživanja, mogu pronaći svoj put do krvotoka i uzrokuju zadebljanje stjenki arterija te tako povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara. Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu “British medical journal” analiziralo je podatke 11,000 odraslih osoba – kod ispitanika koji su rjeđe prali zube postojao je 70 posto veći rizik od srčanih bolesti u odnosu na ispitanike koji su zube četkali dva puta dnevno. Kako biste pomogli zdravlju srca, perite zube redovito i vodite računa o dentalnoj higijeni!

Dijabetes

Liječnici već duže vrijeme znaju kako se kod osoba s dijabetesom tipa 2 češće javlja periodontalna bolest, ali izgleda i da sprječavanje infekcije desni može spriječiti dijabetes. Nedavno istraživanje koje je provela Mailman škola javnog zdravlja pri Sveučilištu Columbia pratila je 9,296 nedijabetičara tijekom 20 godina. Rezultati su pokazali da su ispitanici s češćim periodontalnim bolestima imali dvostruko veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u odnosu na one bez infekcije desni. Iako su potrebna dodatna istraživanja, jedna teorija smatra kako infekcije usne šupljine mogu voditi slabijoj upali u cijelom tijelu, a ta upala može uništiti sposobnost prerađivanja šećera.

Infekcije dišnog sustava

Zdrava i čista usna šupljina štiti i vaša pluća, prema rezultatima novog istraživanja objavljenog u časopisu “Journal of Periodontology“. Istraživanje je provedeno na 200 ispitanika u dobi između 20 i 60 godina, a oni ispitanici koji su bolovali od upale pluća, akutnog bronhitisa i upale gornjih dišnih putova imali su slabije zdravlje usne šupljine. Periodontalne infekcije uzrokuju bakterije koje udišemo iz gornjeg dijela dišnog puta u donji dio respiratornog trakta i zato mogu biti izrazito opasne.

Problemi u trudnoći

Zbog hormonalnih promjena i jačeg protoka krvi kroz tijelo tijekom trudnoće, češće su promjene u zubima i desnima. Udruženje “American Academy of Periodontology” navodi kako oko 50 posto trudnica razvije gingivitis koji uzrokuje upalu, krvarenje i natečenost desni. Ako se ne liječi, gingivitis može voditi periodontitisu, koji uzrokuje probleme tijekom porođaja. Iako su potrebna dodatna istraživanja, ova potvrđuju kako postoji izravna veza između bakterije u usnoj šupljini te prijevremenog porođaja i preeklampsije.

Foto:  Brandi Redd / Unsplash