Opasnosti iz vode: Spriječite urinarnu infekciju

by | 20 kolovoza, 2013

Za vrijeme ljetnih vrućina nema bržeg i ljepšeg načina da se rashladite od kupanja. More, bazen, rijeka ili jezero idealno su utočište kad su temperature visoke. Nažalost, može se dogoditi da uz rashlađenje na kupanju dobijemo i neku infekciju, a najčešće se radi o urinarnoj infekciji.

Infekcije urinarnog trakta pojavljuju se kada bakterije prolaze kroz mokraćnu cijev i putuju u mjehur ili bubrege, pa se razmnožavaju u urinarnom traktu. Uzročnik infekcija urinarnog trakta u 68 posto slučajeva je bakterija Escherichia coli.

Ako provodite puno vremena u bazenu, jezeru ili moru, bakterije iz vode se mogu zadržati na vašem kupaćem i početi se razmnožavati. Mnogi kupaći kostimi napravljeni su od tkanina koje stvaraju vlažnu podlogu na kojoj se bakterije lako razmnožavaju, posebno tijekom toplih ljetnih mjeseci.

Osobe koje boluju od infekcija urinarnog trakta osjećaju bol i nelagodu u urinarnom traktu, imaju čestu potrebu za mokrenjem, neugodan miris urina, krv u urinu, povišenu temperaturu i/ili osjećaj pečenja prilikom mokrenja.

Spriječite infekciju

Naravno, ne morate se zauvijek odreći kupanja. Jednostavno brisanje ručnikom nije dovoljno, ali ako uklonite topao i vlažan badić, povoljan za razvoj bakterija, napravili ste veliki korak prema zaštiti. To možete napraviti tako da se istuširate nakon kupanja i presvučete u suhi kupaći kostim. Kako biste spriječili pojavu infekcija, pijte puno tekućine, uključujući nezaslađeni sok od brusnica, što će vam pomoći da izbacite bakterije iz tijela.
Ako osjetite neki od simptoma, obavezno se javite svom liječniku kako bi vam dao terapiju.

Samo zato što ste bili na bazenu ne mora značiti da je to primarni uzrok vaše bolesti. Infekcija se može dogoditi bilo kome tko je seksualno aktivan, trudnicama, muškarcima koji imaju probleme s prostatom, i drugima. Bez obzira na to gdje ste zaradili infekciju, važno je da što prije počnete s liječenjem kako se infekcija ne bi proširila na bubrege, što bi moglo dovesti do ozbiljnijih komplikacija.

Izvor: zena.hr