Opasne posljedice za vaše zdravlje može imati prečesta promjena načina prehrane

by | 20 svibnja, 2020

Nije rijetka pojava da nekome određeni tip dijete dosadi pa da zatim započne drugu vrstu. Ovakav odnos prema prehrani nije povoljan za vaše zdravlje, kako smatra Abby Langer, stručna nutricionistkinja.

Ona upozorava da se neprestanim promjenama u prehrani ugrožava emotivno stanje i da odricanje od određenih namirnica može izazvati kontraučinak, a to je čežnja za određenim ne tako zdravim vrstama hrane, poput čipsa, slatkiša ili tjestenina.

Melanie Boehmer, koja je također nutricionistkinja, upozorava da stalno prelaženje iz dijete u dijetu, iako ne čini preveliku štetu fizički, svakako utječe na emotivno stanje osobe.

“Ljudsko tijelo nevjerojatno je i podnijet će štogod mu priredite”, kaže ona za Men’s Health i dodaje da je najbolje izbjegavati bilo kakve krajnosti u prehrani, što može dovesti do naglih raskoraka u metaboličkom stanju vašeg organizma.

“Vaše tijelo trpi promjenu iz prehrane pretežno temeljene na mastima u prehranu temeljenu na ugljikohidratima”, pojašnjava Melanie.

Ove nagle promjene u prehrani pojedinca čine umornim i razdražljivim, a mogu dovesti i do promjena u raspoloženju i gladovanja.

Abby Langer daje primjer drastične promjene iz keto dijete, koja je bogata mastima, a siromašna ugljikohidratima, u režim prehrane koji obiluje vlaknima. U slučaju takve promjene, osoba se može susresti i s gastrointestinalnim problemima poput nadutosti i plinova. Langerova upozorava da nagla promjena dijete može izazvati umor i pothranjenost ako se ne unosi dovoljno kalorija i hranjivih sastojaka.

Dakle, što vam je činiti ako određena vrsta dijete ne djeluje na vas?

Abby Langer predlaže da dobro razmislite o tome što su vam ciljevi i očekivanja prije nego što uopće započnete novi režim prehrane. Kad ste sigurni da se želite upustiti u dijetu, dopustite sebi tri mjeseca kako biste pratili napredak i spoznali odgovara li vam takav režim uopće.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Unsplash