Omiljenog “Orašara” ove ćemo godine gledati u nešto drukčijem izdanju. Zavirite na jednu od proba

by | 29 listopada, 2019

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu (HNK) održana je konferencija za medije na kojoj je najavljeno novo viđenje najizvođenijeg baleta na svijetu “Orašara” P. I. Čajkovskog. Na konferenciji za medije govorili su intendantica HNK-a u Zagrebu Dubravka Vrgoč, predsjednica Uprave Wiener osiguranja VIG Jasminka Horvat Martinović, ravnatelj Baleta HNK-a u Zagrebu Leonard Jakovina te koreograf i redatelj Orašara Vladimir Malakhov kojem je ovo prvo uprizorenje toga kultnog baleta.

Intendantica Vrgoč izjavila je: „Balet Orašar proteklih je godina postao kulturna ponuda grada Zagreba koja iz godine u godinu bilježi sve veći interes raznovrsne publike. Ponosni smo da nakon osam godina predstavljamo novog Orašara s istaknutim koreografom i redateljem Vladimirom Malakhovim. Vjerujemo da ćemo gledatelje u doba darivanja oduševiti čarobnom ruskom bajkom. Izvest ćemo ga oko 20 puta, što je svojevrsni rekord po broju izvedbi do sada.“

Predsjednica Uprave Wiener osiguranja VIG Jasminka Horvat Martinović dodala je kao su projekti iz područja kulture i umjetnosti od iznimne važnosti za Wiener osiguranje te da na veliko zadovoljstvo, od ove godine, surađuju i s vodećom nacionalnom kulturnom institucijom. „Sponzorstvo najpopularnijeg i najizvođenijeg baleta na svijetu kruna je naše proslave dvadeset godina poslovanja u Hrvatskoj. Sigurni smo da će gledatelji uživati u izvedbama Orašara te nam je velika čast biti dijelom ove prekrasne božićne priče“, izjavila je Horvat Martinović.

Dubravka Vrgoč, Jasminka Horvat Martinović, Vladimir Malakhov i Leonard Jakovina

Ravnatelj Baleta Jakovina rekao je kako baletni ansambl intenzivno priprema predstavu pod vodstvom slavnog Malakhova i kako je sretan što će publika moći gledati Orašara u novom, koreografski, scenografski i kostimografski bogatijem izdanju. „Nakon izvrsne izvedbe Labuđeg jezera pozvati Vladimira Malakhova za postav novog Orašara bila je logična odluka. Vladimir ne samo da je jedan od najboljih plesača i baletnih umjetnika današnjice nego se pokazao i kao vrstan redatelj. Zagrebačkoj publici donosi topliji, zahtjevniji i unikatniji Orašar, kazao je Jakovina koji je najavio kako će i sâm, nakon duge pauze, zaplesati na pozornici.

https://www.youtube.com/watch?v=DqZCsjsQ8i0&feature=youtu.be

Koreograf i redatelj nove sezone Orašara, baletni umjetnik Vladimir Malakhov, dodao je kako mu je zadovoljstvo da nakon Labuđeg jezera ponovno ima priliku raditi sa zagrebačkim baletnim ansamblom. „Za svakog koreografa postavljati tako veliki balet kao što je Orašar svakako je izniman osobni i profesionalni izazov. Vjerujem da će zagrebačka publika prepoznati koliko je rada i ljubavi uloženo te uživati u magičnoj baletnoj priči. Ako izvedba nije očaravajuća nismo postigli cilj i ta me misao vodila u kreaciji zagrebačkog Orašara“, zaključio je Malakhov.

Novog Orašara plešu solisti i ansambl Baleta HNK-a u Zagrebu te polaznici Škole za klasični balet. Premijerni Orašar bit će izveden 29. studenoga, a početak prodaje ulaznica je 4. studenoga.

Foto: Unsplash, PR